Svijet
0

Liban: Istekao rok za evakuaciju

FENA
U subotu poslijepodne istekao je rok za evakuaciju iz Libana, dok je istovremeno Izrael otvorio zračni i morski koridor kako bi omogućio da do Libana stigne humanitarna pomoć.

Tokom dana nastavljena su i žestoka bombardiranja između zaraćenih strana, a izraelska vojska gomila snage na granici, javljaju agencije.

U posljednja 24 sata, tvrde Izraelci, napali su 150 ciljeva u cijeloj zemlji. Glavni ciljevi bili su komunikacijski tornjevi. Uništeni su televizijski odašiljači TV Libana i nekoliko privatnih TV i radiostanica, sjeveroistočno od Bejruta, te odašiljači mobilne telefonije. Bombardiranja su potpuno uništila njihove instalacije i izazvala velike požare. Najveće žrtve su civili.

U 17 sati prema srednjoevropskom vremenu istekao je rok za evakuaciju koji su Izraelci dali stanovnicima. Deset sela na samom jugu Libana područje je na koje su izraelske snage ušle već prije tri dana. Ne odu li iz svojih domova, moraju biti spremni na sve. Poginulo je osmero ljudi, petero djece i tri žene, izvještavaju TV stanice.

Hezbollah je uzvaratio istom mjerom. Najmanje 35 njihovih raketa uništavalo je izraelski Karmiel, Kiriyat Shemonu, Haifu. Ranjeno je dvoje djece, dok su hiljade Izraelaca je u skloništima.

U redovnom subotnjem radijskom obraćanju naciji najmoćniji i najvjerniji izraelski saveznik američki predsjednik George W. Bush ponovno se okomio na Siriju i Iran. Optužio ih je za pomaganje Hezbollahu i terorističkim skupinama.

"Vjerujem kako suverene nacije imaju pravo braniti svoje ljude od terorističkog napada i poduzeti neophodne akcije da bi spriječile te napade," poručio je Bush.

U Liban sutra stiže američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja će, tvrdi njezin šef, čelnicima regije jasno dati do znanja da rješavanje krize zahtijeva suočavanje s terorističkom skupinom koja je pokrenula napade i državama koje je podržavaju.

Strani državljani, u međuvremenu, iscrpljeni i uplašeni, brodovima i avionima iz Libana stižu na Kipar. Do sada ih je stiglo 25 hiljada, a očekuje ih se više od 60-70 hiljada, što je mnogo više nego što "otok" može podnijeti.

Deseci hiljada Libanaca panično od rata bježe prema mirnijem i sigurnijem sjeveru zemlje.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan i mnogi drugi upozoravaju na humanitarnu katastrofu te pozivaju na hitan prekid vatre. Kao i mnogo puta do sada, izvještavaju dopisnici iz ratnog područja, od zaglušujuće buke oružja pozivi na mir se ne čuju.