Šta je sve poznato
14

Lažne tvrdnje Kremlja o napadu u Moskvi i koliko je pouzdano ISIL-ovo preuzimanje odgovornosti

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je u više navrata okrivila Ukrajinu za prošlosedmični smrtonosni napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, uprkos tome što je grupa Islamska država (ISIL) preuzela odgovornost, a Ukrajina to poricala.

Putem izjava ruskih dužnosnika, medijskih izvješća i društvenih medija, BBC je ispitao kako se odvijala kampanja za okrivljavanje Kijeva.

Prve optužbe

Optužbe su iznesene gotovo odmah nakon što su se prva izvješća o napadu na Crocus City Hall pojavila na društvenim mrežama u petak u 17:15 GMT.

Nekoliko prokremaljskih blogera koji su objavljivali u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram okrivili su Ukrajinu u roku od nešto više od sat vremena. Proruski stručnjak Sergey Markov, na primjer, rekao je u 18:25 GMT da su napadači izgledali kao "islamistički radikali", ali je dodao - bez dokaza - da je napad "vjerovatno organiziran iz Kijeva".

Nekih 40 minuta kasnije (19:03 GMT), Moskovsky Komsomolets, nacionalni tabloid, citirao je vojnog stručnjaka Romana Shkurlatova koji je rekao da je napad možda organiziran uz podršku Ukrajinske službe sigurnosti i vojne obavještajne službe.

A u 19:27. GMT, bivši ruski predsjednik Dmitry Medvedev obećao je osvetu ako Ukrajina bude umiješana.

Lažna tvrdnja o odgovornosti

Nekoliko sati kasnije, u 22:13 GMT, NTV - jedan od glavnih ruskih TV kanala - emitirao je video isječak, tvrdeći da prikazuje visokog ukrajinskog dužnosnika koji potvrđuje umiješanost svoje zemlje

U videu se čini da Oleksiy Danilov govori: "Danas je zabavno u Moskvi, mislim da je jako zabavno. Volio bih vjerovati da ćemo im takvu zabavu priređivati ​​češće".

Ali BBC Verify je utvrdio da je isječak zapravo montaža dva ukrajinska TV intervjua emitirana prošle sedmice. Oba se mogu naći na YouTubeu. Prvi je intervju s Danilovim od 19. marta. Drugi je objavljen tri dana ranije i prikazuje šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kyryla Budanova. Citat Danilova koji se pojavljuje u videu NTV-a ne može se čuti u originalnom intervjuu.

Audio analiza, koju je za BBC Verify provela napredna forenzička tehnološka istraživačka grupa na Univerzitetu John Moores u Liverpoolu, sugerira da je zvuk manipuliran u videu NTV-a. Praznina u podacima o frekvenciji zvuka znači da je zvuk uređen. Međutim, istraživači ne mogu biti sigurni da je glas generirala umjetna inteligencija. BBC Verify također je pronašao informacije ugrađene u audio datoteku što sugerira da je "provučena" kroz softver za uređivanje.

"Prozor" za prijelaz

U subotu je u obraćanju Vladimira Putina izrečena službena optužba. Ruski predsjednik rekao je da su napadači uhvaćeni dok su pokušavali pobjeći u Ukrajinu, gdje im je "pripremljen prozor za prelazak granice".

Međutim, Rusija nije iznijela dokaze o "prozoru" kroz koji bi propuštali napadače.

Iako BBC Verify ne može nezavisno potvrditi gdje su se osumnjičenici zaputili, provjerili su nekoliko video zapisa i fotografija njihovog hapšenja. I unatoč Putinovoj tvrdnji, hapšenja su se dogodila daleko od ukrajinske granice.

Uspoređivanjem pozadinskih detalja u njihovom okruženju, znamo da su dvojica uhapšenih na oko 145 km od ukrajinske granice.

Lokacija hapšenja daleko od granice
Lokacija hapšenja daleko od granice

Dok je Ukrajina zanijekala bilo kakvu umiješanost, odgovornost je preuzela grupa Islamska država (ISIL) putem svoje samozvane novinske agencije Amaq.

Vizualni dokazi, koje je cirkulirao ISIL, uključuju sliku četiri napadača sa zamagljenim licima i vrlo stravičan video snimljen iz jedne od napadačevih perspektiva.

Više detalja - poput obilježja koncertne dvorane i oružja koje su koristili napadači - podudara se s videozapisima koji su se pojavili na internetu u vrijeme napada.

No uprkos dokazima, Rusija nastavlja optuživati ​​Ukrajinu. Margarita Simonyan - glavna urednica ruske TV mreže RT (ranije poznata kao Russia Today) - rekla je na X da napadači nisu bili iz ISUK-a jer nisu nosili samoubilačke prsluke i "nisu imali namjeru umrijeti".

No, dok je ISIL u više navrata upozoravao napadače da ne budu uhvaćeni živi, ​​napadači skupine već su pobjegli.

Na primjer, krajem 2022. jedan od militanata koji su sudjelovali u napadu na hotel u Kabulu uspio je pobjeći i kasnije izveo samoubilački napad, prema medijima ISIL-a koje je promatrao BBC Monitoring.

Što znamo o osumnjičenim?

Napadači su se vozili u bijelom Renaultu - koji odgovara vozilu viđenom na zasebnoj snimci korištenoj za bijeg iz koncertne dvorane - prije nego što su uhićeni.

Prema riječima zastupnika ruske Državne dume Alexandera Khinshteina, jedan je muškarac uhapšen u blizini vozila, dok su ostala trojica pobjegla u obližnju šumu i privedena su nakon potrage. Iz Renaulta su pronađeni oružje i tadžikistanski pasoši, dodao je Khinshtein.

U nedjelju je objavljena snimka pratnje muškaraca u moskovski sud. Ruske vlasti su ih imenovale kao: Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov.

Na slici koju je objavio ISIL vide se tri osumnjičenika odjevena u svijetlosmeđu majicu, svijetlozelenu majicu i sivu polo majicu. Čini se da ove košulje odgovaraju onima koje su nosila trojica osumnjičenika u trenutku hapšenja. Na primjer, dva loga na svijetlosmeđoj majici koju nosi čovjek po imenu Rachabalizoda također su vidljiva na videu koji je objavio ISIL. Također se identificira istim imenom tijekom sljedećeg ispitivanja.

Osumnjičeni Mirzojev, čija se košulja ne vidi na slici ISIL-a, priveden je u zelenoj košulji dugih rukava, plavim trapericama i crnim pojasom. Ova tri odjevna predmeta nosi naoružani napadač u videu IS-a.

Koliko je pouzdana tvrdnja ISIL-a o odgovornosti?

Postojanje vrlo eksplicitnog videa koji su snimili napadači dok su izvršavali ubojstva, njihova upotreba slogana uobičajenih među napadačima ISIL-a u videu i njegova distribucija putem službenih medijskih kanala ISIL-a u skladu su s načinom djelovanja grupe.

Sliku jednog od napadača unutar Crocus City Halla više od dvije sedmice prije napada objavili su ruski mediji - sugerirajući da je bio unaprijed planiran.

ISIL često čeka potvrdu o sudbini napadača prije nego što objavi podatke. Ako napadač umre, to sprječava obavještajne agencije da izvuku informacije tokom ispitivanja ili mučenja.

Stoga je preuzimanje odgovornosti dok su počinitelji još bili na slobodi neobično i ukazuje na želju ISIL-a da potvrdi svoju ulogu.

Ovo nije prvi put da je ISIL napao Rusiju. Još dva velika napada dogodila su se 2015. i 2018., zajedno s drugim napadima nižeg nivoa posljednjih godina.