Svijet
8

Laptop izazvao požar, porodicu spasio detektor dima

Klix.ba
Vatra je progutala porodični dom Disleyjevih nakon što je laptop na punjenju izazvao požar.

Mary Disley, 33-godišnja majka dvoje djece čula je alarm dok je gledala TV. Nakon što se detektor dima oglasio, potrčala je na sprat kuće i vidjela plamene iskre kako iskaču iz punjača za laptop i padaju po stvarima i podu.

Mary je ubrzo zgrabila svoju djecu i istrčala iz kuće u kojoj se plamen brzo proširio.

"Vrištala sam kako bi djecu što brže probudila, potom sam otišla po naše kućne ljubimce i pobjegla napolje", ispričala je Disley.

Porodica iz engleskog gradića Burnley živjela je u kući oko dvije godine, a sada je cijela kuća prekrivena crnim talogom, a uništene su uspomene, kućanski aparati i namještaj. Jedina prostorija koju požar nije zahvatio je kuhinja.

Laptop se punio na jednom od kreveta, a vatrogasci su upozorili da se elektronski aparati na punjenju nikada ne ostavljaju na tepihu, kauču ili krevetu. Štaviše, savjetovali su da se aparati kao što je laptop ne ostavljaju na sličnim površinama ni kada su samo upaljen.

Disley je pohvaljena što je ugradila detektor dima, jer je alarm vjerovatno spasio živote njene djece koja su spavala u pokraj prostorije u kojoj je izbio požar.