Svijet
39

Kurdske snage zauzele Zumar, vojnici IDIL-a potisnuti u Irak

Klix.ba
Kurdske snage u sjevernom Iraku su saopćile da su oslobodile grad Zumar od militanata IDIL-a.
Iračke sigurnosne snage na jugu zemlje odbijaju vojsku IDIL-a i potiskuju je u Jurf al-Sakhar u blizini Bagdada. Na tom području se vodi bitka za put koji koriste šiitski hodočasnici.

U međuvremenu je američka vojska u petak i subotu izvela 22 zračna napada na snage IDIL-a. Militanti su zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije u periodu od juna, zbog čega su Amerikanci i njihovi saveznici pokrenuli zračne napada s ciljem da pomognu IDIL-ovim protivnicima na tlu.

U Libanonu je poginulo i ranjeno nekoliko osoba dok su se vojnici borili sa sunitskim militantima povezanim s IDIL-om u centru Tripolija.

Borbe su počele u petak nakon incidenta u selu u kojem su ubijena tri militanta. Tripoli je podijeljen između sektaških linija između pristalica i protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Suniti optužuju vojsku za saradnju sa Hezbollahom, ključnim Assadovim saveznikom, ali se svi slažu da su suniti bliski IDIL-u prijetnja koja se mora eliministati.

U Iraku su kurdske snage potisnule militante iz centra Zumara i okolnih sela uz pomoć američkih zračnih snaga. Grad udaljen 60 km od Moslula je pao pod IDIL-ovu kontrolu u junu. Kurdske snage su potisnute iz Zumara u augustu kada je IDIL pokrenuo svoj napad, što je na kraju dovelo do zračnih napada SAD-a.

No, Kurdi su ponovo zauzeli Zumar i 17 okolnih sela.



Dio IDIL-ove artiljerije je uništen u Kobaniju u zračnim napadima koje su američke snage izvele danas.