Sjeverni Irak
20

U napadu PKK-a na vojnu bazu ubijeno šest, a ranjeno sedam turskih vojnika

F. H.
Pet turskih vojnika poginulo je u akciji, a osam ih je povrijeđeno u napadu PKK-a u regiji operacije Claw-Lock u sjevernom Iraku, saopćilo je u petak ministarstvo odbrane.

Sukob je izbio nakon što su se pripadnici PKK pokušali infiltrirati u to područje, saopćilo je ministarstvo.

Trojica vojnika ranjenih u napadu u kritičnom su stanju,saopćilo je ministarstvo, dodajući da su ozlijeđeni vojnici odmah helikopterom prebačeni u turske vojne bolnice. Jedan od ranjenih vojnika kasnije je podlegao povredama.

Najmanje 12 pripadnika PKK ubijeno je u odmazdi za napad, dodalo je ministarstvo.

Prošli mjesec, u dva odvojena napada na turske baze u sjevernom Iraku ubijeno je desetak turskih vojnika. Ankara je upravljala s nekoliko desetaka vojnih postaja u tom području u posljednjih 25 godina u svojoj desetljećima dugoj borbi protiv PKK-a.

Turska je pokrenula operaciju Claw-Lock u aprilu 2022. kako bi ciljala na skrovišta terorističke skupine PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, blizu turske granice. Dvije operacije su joj prethodile, Claw-Tiger i Claw-Eagle, pokrenute 2020. kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom dijelu Iraka i planiraju prekogranične napade u Turskoj.

Turska vojska ima za cilj presjeći opskrbu i operativno područje za grupu, čije se vodstvo skriva u planinama Qandil u sjevernom Iraku. Turski zračni napadi često su pogađali područje Qandila u posljednjim desetljećima, ali su kopnene operacije bile rijetke zbog neposrednih sigurnosnih rizika.

Qandil je postao glavni štab PKK-a 1990-ih nakon što je godinama koristio dolinu Bekaa u Libanu kao poligon za obuku. Prva opsežna operacija protiv PKK-a izvedena je u maju 1983., kada je 5.000 turskih vojnika prešlo iračku granicu i napredovalo pet kilometara.

Nakon kopnene operacije u planinama Qandil za uništavanje skrovišta PKK-a, povukli su se. Sredinom 1990-ih operacije su se intenzivirale zbog povećanih napada PKK i pokušaja infiltracije u blizini pograničnih gradova koji su koštali stotine života turskih vojnika.

U maju 1995. turska vojska pokrenula je operaciju Čelik u kojoj je sudjelovalo 35.000 vojnika. Nakon operacije uslijedila je operacija Kandža, pokrenuta 27.maja 2019. godine, s ciljem eliminacije prisutnosti terorističke organizacije u sjevernom Irak, piše Daily Sabah.