Finiš kampanje
50

Mogu li Kurdi odrediti sudbinu Erdogana na izborima: Glasat ćemo jer se vlast mora promijeniti

V. K.
Kurdi bi mogli biti ključni za uspostavljanje nove vlasti u Turskoj (Foto: EPA-EFE)
Kurdi bi mogli biti ključni za uspostavljanje nove vlasti u Turskoj (Foto: EPA-EFE)
Predsjednički izbori u Turskoj održat će se 14. maja, a borbu između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog protivnika Kemala Kilicdaroglua značajno bi mogla odrediti i kurdski birači u ovoj državi.

U Turskoj je registrovano 15 do 20 miliona birača koji se izjašnjavaju kao Kurdi, a mnogi od njih nezadovoljni su načinom na koji se Erdogan i aktuelna vlast ophode prema njima.

"Glasat ću i ako budem morao ići u drugi grad da to radim. Cijela zemlja će glasati jer se vlast mora promijeniti. Naša sloboda izražavanja je zaista prilično ograničena. Zato što više nemam šta da izgubim, ne plašim se da progovorim. Sve što mi je ostalo je mora porodica", rekao je 23-godišnji Emre čiji je dom razrušen nakon posljednjeg zemljotresa koji je pogodio jugoistok Turske.

Jedna od onih koja će svoj glas dati Kilicdarogluu je i 75-godišnjia Ayse Varose.

"Glasat ću za kurdski narod i za revoluciju. Što se tiče predsjedničkih izbora, moj izbor je Kilicdaroglu. On je Alevit i jedan je od nas", poručila je Varose, piše France 24.

Iako Kurdi nemaju svog kandidata na predsjedničkim izborima, najveća kurdska partija HDP odlučila se priključiti strankama koje podržavaju Kilicdaroglua. Zbog velikog broja stanovnika kurdskog porijekla, upravo bi HDP mogao biti ključan u formiranju nove vlasti, ali i podrške opozicionom predsjedničkom kandidatu.

"Kurdi su dosta očekivali od Erdogana, posebno nakon reformi koje je Turska morala provesti u sklopu procesa pridruživanja EU. Erdogan je između 2007. i 2012. godine pokrenuo niz reformi koje se tiču kurdskog jezika i identiteta. To je stvorilo nadu Kurdima da će njihova prava i kultura biti poštovani. Međutim, Erdoganova stranka je onda sklopila savez s nacionalistima i to je značilo da se kurdsko pitanje sada posmatra kroz prizmu sigurnosti i terorizma", rekao je za France 24 analitičar Cuma Cicek.

Jedan od onih koji će svoj glas dati opoziciji je i Halit Cicek, Kurda porijeklom iz Mardina, a koji trenutno živi u Istanbulu.

"Ako opozicioni savez pobijedi, trebat će im HDP da imaju parlamentarnu većinu kako bi mogli promijeniti politički i pravni sistem. Te rasprave bi mogle stvoriti mogućnost obnove mirovnog procesa i osiguravanja zaštite osnovnih prava", rekao je Cicek.

Opći izbori u Turskoj će se održati 14. maja, a na njima će građani birati kako predsjednika države tako i novi saziv parlamenta.

Kada je riječ o parlamentu, građani će birati kandidate među 24 partije, a u novom sazivu parlamenta bit će ukupno 600 zastupnika.