Svijet
8

Kurdi poručili: IDIL ima sedam puta više boraca nego što CIA pretpostavlja

Klix.ba
Kurdski borci (Foto: Anadolija)
Kurdski borci (Foto: Anadolija)
Američka obavještajna agencija (CIA) procjenjuje da Islamska država (IDIL) ima 31.500 boraca, ali prema tvrdnjama kurdskih zvaničnika ta procjena nije ni približno tačna.

Naime, u razgovoru za Independent kurdski zvaničnik Fuad Hussein, inače šef osoblja kurdskog lidera Massouda Barzanija, istakao je da IDIL raspolaže sa 200.000 dobro naoružanih militanata.

On je naglasio da borci IDIL-a nikada ne bi mogli u Siriji i Iraku izvoditi borbene aktivnosti, kao što to sada čine na području površine približne onoj Velike Britanije, kada bi imali nekoliko desetina hiljada boraca kao što to procjenjuje CIA.

"Oni iz dana u dan uspijevaju mobilizirati mlade Arape na teritorijama koje su zauzeli“, rekao je Hussein, te dodao da trenutno na području koje kontroliše IDIL živi između 10 i 12 miliona stanovnika.

Američki zvaničnici nedavno su pred Kongresom upozorili da je za pobjedu nad IDIL-om potrebno 80.000 vojnika na terenu.

"IDIL-ovi militanti napadaju Kobani, u Kurdistanu vrše ofanzivu na sedam različitih mjesta, a istovremeno napadaju Ramadi i Jalawlu. Nemoguće je da sve to izvršavaju sa onim brojem boraca kako to pretpostavljaju zapadne zemlje", upozorio je Hussein.