Jeli pomfrit i pitu
30

Kuleba počastio Blinkena u McDonald'su u Kijevu: Imati ovaj restoran u zemlji je poruka

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Uz veliki pomfrit i pitu od višanja, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u srijedu je svom američkom kolegi Antonyu Blinkenu pripisao zasluge za pomoć u ponovnom otvaranju američkog restorana brze hrane McDonald's u Ukrajini nakon ruske invazije.

Dvojica visokih diplomata na brzinu su nešto pojeli u McDonald'su u Kijevu prije zajedničke konferencije za novinare i nakon što se Blinken sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Blinken je na dvodnevnom putovanju u Ukrajini, prvom posjetu visokog američkog dužnosnika od početka protuofenzive Kijeva početkomjuna.

Obraćajući se novinarima dok su jeli, Kuleba se prisjetio kako je Blinkenu telefonom nakon ruske invazije rekao koliko bi bilo važno da se lanac brze hrane vrati u Ukrajinu.

“Sekretar je rekao da me čuo i da će dobro pogledati što se može učiniti”, rekao je Kuleba. Nekoliko dana kasnije njegov tim primio je telefonski poziv iz ambasade SAD-a u vezi sa zahtjevom, rekao je.

"Mislim da je imati McDonald's u zemlji poruka: poruka povjerenja... Ovako je započeo povratak McDonald'sa - u telefonskom razgovoru. I zato smo večeras ovdje."

Najveći svjetski lanac hamburgera zatvorio je svoje restorane u Ukrajini i Rusiji u martu 2022., nakon invazije Moskve na tu zemlju.

No ponovno je otvorila neke podružnice u Ukrajini u septembru 2022., dok je u Rusiji američka kompanija prodala svoja prodajna mjesta. Ponovno su otvoreni u junu 2022. pod novim ruskim brendom.

Blinken je rekao da se McDonald's jedva čeka vratiti u Ukrajinu i da su dvojica diplomata željela obilježiti povratak prehrambenog lanca brzim posjetom.

"Govorili smo jedan drugome... sljedeći put kad budem u Kijevu trebali bismo imati priliku svratiti", rekao je Blinken.