Svijet
0

Kubanske vlasti poručile američkoj delegaciji da Castro ne boluje od raka

FENA
Kubanski zvaničnici poručili su grupi gostujućih američkih senatora da Fidel Castro ne boluje od raka ili smrtomnosne bolesti u dosad najodlučnijem negiranju sve učestalijih glasina oko zdravlja oboljeloog lidera, saopćili su članovi američke delegacije.

Član Zastupnhičkog doma, republikanac iz Arizone Jeff Flake, izjavio je kako kubanski zvaničnici nisu obznanili dodatne detalje o zdravlju 80-godišnjeg lidera, ali su rekli da će se eventualno vratiti javnom životu.

"Svi zvaničnici poručili su nam da njegova bolest nije rak niti je smrtonosna i on će se vratiti", izjavio je Flake za Associated Press u telefonskom interviewu.

Castrovo zdravstveno stanje bilo je državna tajna otkako je podvrgnut operaciji zbog unutrašnjeg krvarenja krajem jula i privremeno je predao vlast mlađem bratu Raulu Castru. On nije viđen u javnosti od 26. jula.

Kubanski zvaničnici u više su navrata tvrdili kako se stariji Castro oporavlja, a potpredsjedsnik Carlos Lage ranije je odbacio izvještaje da kubanski lider boluje od raka stomaka. Zvaničnici, međutim, nisu javno negirali glasine da bi on mogao bolovati od druge vrste raka ili neke druge smrtonosne bolesti.