Svijet
0

Kubanske novine objavile prve fotografije Fidela Castra nakon bolesti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prve fotografije Fidela Castra otkako se razbolio prije dvije sedmice objavljene su u nedjelju u novinama kubanske komunističke omladine s izjavom kubanskog lidera da se na svoj 80. rođendan "osjeća veoma sretnim".

"Svima onima koji se brinu za moje zdravlje obećavam da ću se boriti za njega", navodi se u izjavi pripisanoj Castru novinama Juventud Ribelde, prenosi AP.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Narodu Kube upućujem beskrajnu zahvalnost zbog njegove voljene podrške. Ova zemlja maršira i nastavit će marširati savršeno dobro", navodi se u izjavi.

Online izdanje novina također je objavilo četiri fotografije Castra odjevenog u nešto nalik na bijelo-crvenu trenerku. Na dvije od njih, on je razgovarao na telefon, a u drugoj je prikazao subotnje izdanje Granme, novina Komunističke partije.

Povodom svog 80. rođendana, Castro je danas u novinama komunističke omladine Kube objavio svoju izjavu:

"Dragi sunarodnjaci i prijatelji iz Kube i ostatka svijeta: Danas, 13. augusta, navršavam 80. godinu života. Izjaviti kako se objektivna stabilnost značajno poboljšala nije laž. Kazati kako će za period oporavka trebati kratko vrijeme i kako neće biti bez rizika bilo bi potpuno netačno. Tražim od sviju vas da budete optimisti i da budete spremni na svaku iznenadnu vijest. Narodu Kube izražavam beskrajnu zahvalnost zbog njegove voljene podrške. Ova zemlja maršira i nastavit će marširati savršeno dobro. Mojim drugovima u borbi, neka je vječna slava za otpor pokoravanju od carstva, pokazivanjem toga da je bolji svijet moguć. Danas, 13. augusta, odsjećam se veoma sretnim. Svima onima koji brinu za moje zdravlje, obećavam da ću se boriti za njega", kaže Castro.