Svijet
3

Krvavi protesti se proširili van Kijeva, demonstranti napadaju urede gradonačelnika

Klix.ba
Nasilni protesti u Ukrajini proširili su se i van glavnog grada Kijeva koje izgleda poput ratnog poprišta. Protesti su se proširili i na druge gradove.

Gradonačelnik Lviva, Oleg Salo, podnio je ostavku nakon što su mu demonstranti upali u ured, a stotine njih okupiralo zgradu.

"Zatražio sam da me razriješe dužnosti", kazao je Salo. No, kasnije je Viktor Janukovič kazao kako se ostavka ne prihvata jer ju je salo donio pod prisilom.

Ukrajinski mediji javljaju kako se protesti održavaju i u Rivneu gdje su demonstranti okupirali zgrade državne administracije. Prijavljeni su napadi na urede gradonačelnika u Zhytomyru, Khmelnytskiyju i Ivano-Frankivsku.

Na predsjedničkoj web stranici Janukovič je zatražio od parlamenta da održi hitnu sjednicu sljedeće sedmice.

"Ova situacija zahtjeva hitno rješenje", rekao je.

Opozicija zahtjeva prijevremene izbore, ukidanje novog anti-protestnog zakona i ostavku vlade.

U centru Kijeva i dalje je veoma napeto, mada je situacija nešto mirnije nego prethodni dan. Svi čekaju ishod razgovora predsjednika Janukoviča sa opozicionim liderima koji bi trebao biti održani večeras.

Lider ukrajinske opozicije, bivši bokserski šampion, Vitalij Kličko zatražio je od demonstranata da se pridržavaju osmosatnog prekida sukoba sa snagama sigurnosti.