Svijet
0

Kršćani iz cijelog svijeta slavili Uskrs u Jerusalemu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kršćani iz cijelog svijeta slavili su danas Uskrs u Jerusalemu.

Hiljade vjernika je prisustvovalo uskrsnim službama u jerusalemskoj crkvi Svetog groba, podignutoj na mjestu gdje je po kršćanskom vjerovanju Isus Krist razapet i sahranjen.

Pravoslavci i katolici, koji obilježavaju ove godine Uskrs istog dana, ispunili su kapele i kripte gde su službe držane i pećinu gdje je, po predanju, Isus uskrsnuo iz mrtvih.

Vjekovima staru crkvu dijeli šest kršćanskih denominacija, grčki pravoslavci, rimokatolici, jermenski pravoslavci, egipatski Kopti i sirijski i etiopijski pravoslavci.

Izraelska policija povećala je sigurnost širom jerusalemskog starog grada tokom Svete nedjelje.

Tokom protekle nedjelje su također Jevreji slavili Pashu kojom se obilježava bijeg iz egipatskog ropstva.

Uprkos blokadi Zapadne obale, do kraja Pashe u utorak ujutro Izrael je navodno izdao 10.000 propusnica Palestincima kršćanima da uđu u Jerusalem sa Zapadne obale.

Još 500 kršćana iz pojasa Gaze dobilo je dozvole da putuje u Izrael povodom crkvenog praznika, saopćila je vojska.

Policijski oficiri, kola hitne pomoći i vatrogasci bili su razmješteni širom starog grada kraj crkve da pomognu kršćanskim vjernicima i hodočasnicima.

Latinski jerusalemski patrijarh Fuad Tval poručio je na uskrsnoj misi da je „ove godine naša sreća dvostruko veća. Svi mi pastiri i vjernici različitih crkava obilježavamo Uskrs istog dana na ovom istom mestu. To je isti glas“, poručio je patrijarh.

Najviši katolički velikodostojnik u Svetoj zemlji je istakao da "danas više nego ikada postoji potreba za nadom i posebnom snagom da se pobijedi zlo u nama i oko nas".

Različite molitve koje se čuju širom Svetog grada mogle bi da postanu simfonija koja izražava „naše jedinstvo u vjeri i radosnoj proslavi pobjede Gospoda nad zlom i smrću“, rekao je patrijarh.

Uskrs i Pasha obilježavaju se u atmosferi napetosti zbog izraelske najave izgradnje 1.600 novih domova za Jevreje u anektiranom djelu Jerusalema, u kome Palestinci namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Nedavno je pojačano i nasilje na granici Izraela i pojasa Gaze, u kome su prije nedjelju dana poginula dva Palestinca i isto toliko izraelskih vojnika.

To je najkrvaviji sukob od tronedjeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze krajem 2008. i početkom 2009. godine, podsjeća Tanjug.