Svijet
8

Kriza poljoprivrede u EU, 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubistvo

FENA
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Žustra rasprava članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta i komesara za poljoprivredu Phila Hogana održana kasno sinoć o trenutnoj situaciji na poljoprivrednim tržištima nakratko je utihnula nakon što je zastupnik iz Francuske iznio informaciju da je stanje u poljoprivredi toliko katastrofalno da je 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubistvo.

Zastupnici su se u raspravi složili da je u društvu "nešto trulo" ako su oni koji proizvode hranu toliko očajni da sebi oduzimaju život, te su tražili od Hogana konkretne mjere napominjući da nije prihvatljivo tražiti od poljoprivrednika da rade i da ne zarađuju.

Najviše pitanja komesaru odnosilo se na sektor mlijeka koji u posljednje vrijeme bilježi velike neravnoteže uzrokovane ruskim embargom, ukidanjem mliječnih kvota, ali i nepoštenom trgovačkom praksom.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir izvijestila je komesara da je u godinu dana u Hrvatskoj 2.000 proizvođača mlijeka prestalo poslovati, a većina ih još uvijek ima kredite. Dodatni problem hrvatskim proizvođačima mlijeka je i smanjenje cijene mlijeka za 20 lipa čime je prosječna cijena mlijeka, po riječima proizvođača, smanjena s 25 na 22 eurocenta što ne može pokriti niti osnovne troškove proizvodnje, dok se o zaradi ne može ni govoriti.

Hogan je u svom odgovoru istakao da je pojednostavio procedure izmjene Programa ruralnog razvoja tako da države članice mogu prebaciti novac iz jedne mjere u drugu u roku od šest sedmica što će im omogućiti da pomognu sektore koji su u problemu, ali i da se od 19 mjera u prosjeku u državama članicama koristi samo sedam do osam mjera.

Nabrajajući mjere koje je uveo u svom mandatu kao pomoć stabilizaciji tržišta, Hogan je dodao da su ga rasprave zastupnika potakle da predloži dodatne mjere za sljedeću sjednicu jer je neprihvatljivo da se smanjuje udio novca koji dobivaju poljoprivrednici u okviru cijene poljoprivrednog proizvoda.

Dodao je da će o problemu rješavanja nepoštene trgovačke prakse razgovarati s komesarkom Bienkowskom, podržavajući stav zastupnika da je potrebna evropska zakonodavna regulativa.