Elektrana Fukushima
0

Kritično stanje reaktora 3

SRNA
Japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost izrazila je večeras zabrinutost za stanje rezervoara za iskorišteno nuklearno gorivo u reaktoru broj tri oštećene elektrane Fukushima Daiichi.

U izvještajima se navodi da bazeni u reaktorima broj tri i četiri ključaju, ali da je moguće i da u bazenu reaktora broj 4 više uopšte nema vode.

Ukoliko iskorištene gorive šipke ne budu ohlađene, mogle bi da emituju veliku količinu radijacije.

Stručnjaci upozoravaju da, u tom slučaju, tehničko osoblje neće moći da priđe reaktorima i nastavi akciju hlađenja morskom vodom.

Ukoliko operacija hlađenja ne uspije, situacija bi "mogla da dostigne kritičnu fazu za nekoliko dana", rekao je zvaničnik japanske agencije novinskoj agenciji Kyodo.

Američki zvaničnici zaključili su večeras da upozorenja koja objavljuju japanske vlasti nisu dovoljna i da se, namjerno ili ne, potcjenjuje potencijalna prijetnja od onoga što se dešava u Fukushmi, prenosi "New York Times".

Gregory Jaczko, predsjednik američke Nuklearne regulatorne komisije, izjavio je da vjeruje da je bazen za iskorišteno gorivo u reaktoru broj četiri suv i da su nuklearne šipke potpuno izložene vazduhu.
"Vjerujemo da je radijacija ekstremno visoka, što može da umanji sposobnost preduzimanja korektivnih mjera", rekao je Jaczko pred komisijom američkog Kongresa.