Svijet
11

Krije se u pećinama: Bijelu udovicu čuvaju elitni teroristi spremni umrijeti za nju

Klix.ba
Bijelu udovicu pod imenom Samantha Lewthwaite čuva grupa elitnih terorista koji su spremni ubiti bilo koga ko joj se pokuša približiti, objavljeno je danas.

Britanka je u bijegu otkako je osumnjičena da je pomogla u koordiniranju napada na tržni centar u Nairobiju u kojem je poginulo 67 osoba koji se dogodio u septembru prošle godine.

U izvještaju se navodi da je štiti banda lojalna al Qaidi koji se kreću na kamilama i magarcima kako ne bi bili primijećeni.

Tridesetogodišnja majka četvero djece, koja je rođena u Buckinghamshireu, jedan je od vodećih "igrača" somalijske radikalne al-Shabaab grupe koja je povezana s al Qaidom.

Daily Miorror objavio je danas kako je u toj grupi veoma cijenjena i da je čuva grupa dobro obučenih ljudi koji je skrivaju i prijete lokalnim ljudima da im ne prilaze blizu.

"Čuvaju je najbolji borci. Nekada se kreću na kamilama, a nekada na magarcima", rekao je pukovnik somalijske armije.

Pretpostavlja se da se Bijela udovica nalazi u Baidoai gdje se somalijska vojska bori s 8.000 terorista.

Samantha Lewthwaite je bila udata za bombaša Germainea Lindsaya koji se "digao u zrak" na londonskoj podzemnoj željeznici. Interpol je izdao crvenu potjernicu za njom i zbog napada u Mombasu 2011. godine. Postala je najtraženija žena svijeta nakon što je optužena za naređivanje ubistava dva radikalna muslimanska klerika, dva protestantska propovjednika, te tri druge osobe, a sve je bilo povezano al-Shabaabom.

Prema izvještajima snaga sigurnosti, Bijela udovica živi u šumama i pećinama.