Svijet
0

Najtraženija žena na svijetu: Bijela udovica viđena u Engleskoj, policija istražuje dojave

Klix.ba
Samantha Lewthwaite
Samantha Lewthwaite
Policijski službenici širom svijeta istražuju izvještaje o tome da je Bijela udovica, za kojom tragaju policijske agencije svijeta, viđena u Bannatyne Hotelu Darlington koji je u vlasništvu Duncan Bannatyne.

Žena koja izgleda kao Samantha Lewthwaite, udovica bombaša Germainija Lindsayja, prijavila su ovaj hotel koji se nalazi u Counthy Durhamu. Majka četvero djece je najtraženija žena na svijetu. Nakon što je njen muž 2005. godine izveo svirepe napade u Londonu, pobjegla je iz svog doma u Buckinghamshireu.

Od tada se povezuje sa terorističkom grupom Al-Shabaab i osmislila je ubistva 400 osoba. Među njima je i napad na Westgate tržnicu u Nairobiju u Keniji 2013. godine u kojem je poginulo 67 osoba, te za masakr na koledžu Garissa u aprilu prošle godine u kojem je zaklano 148 osoba.

Bijela udovica koristila je i pseudonim Natalie Webb, te Sherafiyah Lewthwaite. Zaposlena je u obavještajnoj jedinici Al-Shabaaba. Vjeruje se da komanduje vojsci od 200 ženskih vojnika istreniranih da se infiltriraju u vlade i izvedu samoubilačke napade, zovu je "Majkom Svetog rata".

Bijelu udovicu traže i vlasti u Keniji, kao i Interpol koji je izdao crvenu potjernicu.