Paranoja u Moskvi
38

Kremlj je na popis stranih agenata u Rusiji uvrstio i bivšeg Putinovog savjetnika

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusko ministarstvo pravde uključilo je na takozvanu listu stranih agenata i bivšeg ekonomskog savjetnika Kremlja Andreja Illarionova.

Osobe koje se nalaze na popisu stranih agenata nadziru vlasti u Rusiji nadležnim tijelima moraju dostaviti detaljne podatke o svojim izvorima prihoda, troškova i raznim aktivnostima, u protivnom prijeti im krivični progon.

Ilarionov je 2005. prekinuo saradnju s Kremljom i preselio se u Sjedinjene Američke Države, gdje trenutno radi u Washingtonskom centru za sigurnosnu politiku. Poznat je po svojim kritikama invazije ruske vojske na Ukrajinu, a rusku politiku posljednjih godina opisuje kao "katastrofu".

Rusko ministarstvo pravde opravdalo je uvrštavanje Ilarionova na popis stranih agenata činjenicom da je "širio lažne informacije" o ruskim vlastima i njihovim odlukama, uključujući i kao sudionik na informativnim platformama stranih medija.

Osim Illarionova, na popis stranih agenata u petak je dodano još šest osoba: aktivisti Vladimir Dovganov i Sardylana Kondakovova, politolog Andrej Piontkovskij, aktivist za ljudska prava i bivši član predsjedničkog Vijeća za ljudska prava Sergej Krivenko, spisateljica Tatjana Sotnikova. i pjesnikinja i kritičarka Linor Goralikova .

Status stranog agenta stekli su uglavnom zbog svoje kritike takozvane specijalne vojne operacije, kako Kremlj naziva rat pokrenut protiv susjedne Ukrajine, te širenja lažnih informacija o tome.

Ministarstvo je također optužilo Goralika za promicanje LGBT+ odnosa, "što je u suprotnosti s državnom politikom očuvanja i jačanja tradicionalnih ruskih duhovnih i moralnih vrijednosti, kao i ustavnih prioriteta u području zaštite obitelji, majčinstva i djetinjstva".