Jordan
0

Kralj Abdulah otvorio Svjetski ekonomski forum

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordanski kralj Abdulah II otvorio je u petak u kongresnom centru "Kralj Husein" na obali Mrtvog mora Svjetski ekonomski forum za Bliski istok.

Abdulah II je u svom govoru ocijenio da regija Bliskog istoka treba poticati znanost i obrazovanje kako bi iz aktualne svjetske recesije izašla snažnija, ali je naglasio da bi za postizanje tog cilja bilo nužno postići održiv mir.

"Bliskoistočna regija treba iskoristiti svjetsku ekonomsku krizu kako bi iz nje izašla jača. Za postizanje tog cilja potrebno je poticati znanost i obrazovanje", rekao je kralj Abdulah II.

"Moramo i možemo osigurati budućnost kakvu naši narodi zaslužuju, ali ona počinje zajedničkom akcijom kako bi se postigao mir", rekao je Abdulah II.

Jordanski kralj je u tom smislu naglasio važnost arapske mirovne inicijative.

"Rješenje je u pregovorima koji će omogućiti da se završi izraelsko-palestinski sukob na temelju uspostave dviju država", rekao je Abdulah II, dodajući da to rješenje osigurava legitimna prava Palestinaca na slobodu i državnost, i nudi Izraelu sigurnosne garancije i uspostavu normalnih odnosa.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, prenosi Hina, također sudjeluje na forumu i kasnije u petak trebalo bi da se sastane s kraljem Abdulahom II te održi govor na radnom stolu pod nazivom "Mediteranska unija: nov pristup spajanju obala".

Tema ovogodišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma za Bliski istok je "Implikacije globalne gospodarske krize na regiju Bliskog istoka: lokalnim strategijama do uspjeha", a na njemu sudjeluje više od 1.400 uglednih poslovnih ljudi, političkih dužnosnika i predstavnika civilnog sektora iz 85 zemalja svijeta.