Svijet
0

Koštunica ukazuje na posljedice neovisnosti Kosova

FENA
Vlada Srbije bi "odmah poništila" svaki akt kojim se na teritoriju Srbije stvara druga država, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Vojislav Koštunica, dodajući da bi "jednostrana neovisnost" Kosova bila bez značaja.

U američkom prijedlogu nove rezolucije o Kosovu koji će do kraja tjedna biti upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, predlaže se poništavanje svih prethodnih rezolucija o Kosovu, čime bi se otvorila vrata provedbi plana povjerenika UN-a za Kosovo Marrtija Ahtisaarija, odnosno nadgledane neovisnosti Kosova.

Srbijanski premijer taj prijedlog ocjenjuje kao "izravno kršenje Povelje UN-a i osnovnih načela međunarodnog prava".

Kako je Koštunica izjavio, Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a ima principijelni stav, istovjetan stavu Srbije, da je nemoguće jednoj državi-članici UN-a, suprotno njenoj volji, prekrajati njene međunarodno priznate granice.

"Srbija će u predstojećem razdoblju snažno inzistirati na tome da Europska unija i sve europske institucije striktno poštuju teritorijalnu cjelovitost države Srbije, kao što to pravilo važi i za sve druge europske države", kazao je Koštunica.

Koštunica smatra da Vijeće sigurnosti neće dopustiti "otimanje teritorija Srbije i rušenje Povelje UN-a i međunarodnog poretka". On je dodao da je posebno važno "na vrijeme skrenuti pozornost na svu opasnost i same pomisli da se suprotno Rezoluciji 1244 jednostrano proglašava neovisnost pokrajine".

"Podrazumijeva se da bi Vlada Srbije odmah poništila svaki akt kojim se na teritoriju Srbije stvara druga država", kazao je Koštunica.