Svijet
0

Koštunica: Cekuove izjave su otvorena prijetnja

FENA
Izjave kosovskih čelnika da će Kosovo proglasiti neovisnost ako pregovori o konačnom statusu propadnu predstavljaju otvorenu prijetnju, priopćio je u utorak navečer srbijanski premijer Vojislav Koštunica, a prenosi Beta.

Koštunica je priopćio da takve izjave predstavljaju otvorenu prijetnju i rušenje započetog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine.

"Beograd je više puta pozivao međunarodnu zajednicu i posebice posredničku trojku da uputi jasno upozorenje kojim se unaprijed osuđuje i odbacuje svaki jednostrani akt o neovisnosti pokrajine", priopćeno je Koštuničinog ureda.

U priopćenju se ističe da je "jednostrana neovisnost protuzakoniti, separatistički čin kojim se izravno krši međunarodno pravo" i koju će "Srbija istoga trenutka poništiti".

Kosovo će u prosincu proglasiti svoju neovisnost ako propadnu pregovori sa Srbima o statusu te pokrajine, rekao je u utorak u Londonu kosovski premijer Agim Ceku. "Kosovo mora neovisno biti nakon 10. prosinca", rekao je Ceku na konferenciji za novinare poslije razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom.

"Radi se o nekoliko dana, ne tjedana, niti mjeseci", nakon isteka roka za završetak pregovora, rekao je Ceku.