Svijet
0

Kosovska televizija emitirala prilog o paravojnoj postrojbi

FENA
Radio-televizija Kosova (RTK) objavila je srijedu navečer reportažu o pripadnicima Albanske nacionalne armije (ANA) koju je UNMIK proglasio terorističkom organizacijom. Na snimci se vidi nekoliko naoružanih maskiranih muškaraca koji u crnim odorama vrše ophodnju duž autoceste i zaustavljaju vozila kod Merdara, u blizini granice sa Srbijom.

Jedan od maskiranih muškaraca, koji se predstavio kao zapovjednik postrojbe od 11 članova, izjavio je da oni imaju povjerenje u KFOR ali da su, suočeni s verbalnim i konkretnim prijetnjama o povratku srpskih snaga na Kosovu, prisiljeni vojno se organizirati.

Njihova nakana je, po njegovim riječima, ne dopustiti povratak srpskih vojnih i policijskih snaga na Kosovo.

Glasnogovornik KFOR-a Bertand Bonneau izjavio je za Radio-televiziju Kosova kako će međunarodne snage odlučno reagirati ako naiđu na pripadnike ANA-e.

"Nema više prostora za nasilje na Kosovu", rekao je Bonneau.

Pripadnici ANA-e (Armata Kombetare Shqiptare - AKSH) mogli su se povremeno vidjeti na teritoriju Kosova od završetka sukoba 1999. godine kao i u dijelovima Makedonije.

ANA je u više navrata priopćenjima preko interneta prijetila općim ratom u Makedoniji i tražila ujedinjenje Albanaca s Kosova, iz Makedonije i Albanije.

Radio-televizija Kosova prvi je put objavila snimku pripadnika ANA-e na što je reagirao kosovski premijer Agim Ceku rekavši da je objavljivanje te snimke vrlo loša poruka.