Svijet
171

Konzul BiH Began Muhić: Dešavanja u Turskoj pojačala su patriotizam

Piše: M. S.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj u petak uvečer, situacija se u ovoj državi vraća u ustaljene tokove. Generalni konzul BiH u Turskoj Began Muhić za Klix.ba kaže da se stanje već normalizovalo i da su uspostavljeni potpuna kontrola, javni red i mir.

“Sve funkcioniše besprijekorno, od javnog saobraćaja, svih institucija, trgovina, banaka i svega ostalog što čini taj normalan život", kaže Muhić.

Danas je turski vojnik otvorio vatru pred sudom u Ankari, a vlasti kažu da je i dalje na slobodi manji dio vojnika koji su učestvovali u udaru. Uprkos tome, Muhić vjeruje da ovi incidenti ne mogu izazvati paniku u društvu.

"Građani Republike Turske vjeruju državnim institucijama i sigurni su da to ne može eskalirati u bilo šta ozbiljnije. To su izolovani pojedinačni incidenti koji ne izazivaju nikakve negativne impresije i reakcije građana Turske, kao ni naših građana", kaže Muhić i dodaje da o tom pitanju konzulat nije imao nikakvih poziva.

U noći kada je pokušan državni udar konzulat BiH je primio više stotina poziva i poruka naših građana koji su, između ostalog, bili zainteresovani za sigurnosnu situaciju u zemlji zbog planiranja godišnjih odmora.

"Smatram da ne postoje nikakvi razlozi da se planovi dolaska u Republiku Tursku prolongiraju, s tim što se trebaju pratiti upute i sugestije o okupljanjima i izbjegavanju mjesta koja mogu biti, uvjetno rečeno, predmet nekih narednih sigurnosnih tretiranja. Što se tiče turista koji su uplatili svoje aranžmane, naša je sugestija da ih iskoriste, da nesmetano obave svoje godišnje odmore, a ovi koji su se zadesili u Republici Turskoj, nema potrebe da prekidaju svoje godišnje odmore ili druge potrebe boravka u Turskoj, nego da shodno svojim planovima to u potpunosti ispune", poručuje on.

Muhić kaže da se među građanstvom u Turskoj ne može primijetiti panika.

"Panika se ne primjećuje, naprotiv. Pojačan je patriotski osjećaj, a na mnogim vozilima je istaknuta državna zastava", zaključuje on.