Svijet
25

Konzervativci, desničari i negatori naučnih činjenica preuzeli Kongres SAD-a

Piše: Irvin Pekmez
Opći izbori u Sjedinjenim Američkim Državama su u punom jeku, a kako stvari trenutno stoje Republikanska stranka (GOP) će preuzeti američki Senat. Šta ova promjena vlasti znači za SAD i svijet?
Kongresna zgrada Capitol Hill (Foto: AFP)
Kongresna zgrada Capitol Hill (Foto: AFP)

Američki Kongres je zakonodavno tijelo Sjedinjenih Američkih Država i sastoji se iz dva doma - Predstavničkog doma i Senata. Kongres ima moć da uređuje trgovinsku politiku, da upravlja oružanim snagama pa čak i da objavi rat ili proglasi ratno stanje.

Predstavnički dom i Senat čine ravnotežu zakonodavne vlasti. Prvi ima ovlasti pokrenuti prijedloge zakona, opozvati državne zvaničnike, a u krajnjem slučaju može izabrati predsjednika SAD-a ukoliko rezultati izbora to onemogućavaju.

Senat ratificira međunarodne ugovore, potvrđuje sva imenovanja državnih službenika, a posjeduje i moć uklanjanja predsjednika.

Predstavnički dom je odavno u rukama GOP-a i tu se neće promijeniti mnogo toga. Ovaj saziv Kongresa vjerovatno je najneefektivniji u posljednjim decenijama, a obilježilo ga je stalnao kočenje odluka Bijele kuće.

Predstavnički dom
Predstavnički dom

Promjena vlasti dešava se u Senatu koji je do sada bio u rukama Demokratske stranke. GOP i Demokrate trenutno proživljavaju najveću polarizaciju koja se oslikava u ponekad dijametralno različitim stavovima. Jedan od tih krucijalnih razlika očituje se u pogledu na nauku.

Naime, kao nigdje drugo u svijetu, predstavnici GOP-a sebi uzimaju za pravo da preispituju naučne činjenice, što je za posljedicu imalo usporavanje modernizacije industrije u pogledu smanjenja štete po okolinu. Također, Lobiranjem GOP-a, u pojedinim školama u američkom jugu dozvoljeno je predstavljanje religioznih uvjerenja kao naučnih činjenica pa se nerijetko može naići da kurikulum koji u sebi sadrži negiranje evolucije ili negiranje starosti planete i svemira.

Senat
Senat

Imigraciona politika GOP-a ogleda se sužavanju granica SAD-a prema Meksiku i većoj kontroli aerodroma.

Za GOP glasaju uglavnom konzervativniji stanovnici SAD-a, a nije tajna da Republikanci često lobiraju za smanjenje poreza bogatima. Također, veći dio GOP-a bio je protiv reforme zdravstvenog sistema u SAD-u kojeg je Barack Obama (član Demokratske stranke), jedva uspio kako-tako sprovesti u djelo.

Vanjska politika SAD-a bit će uglavnom nepromijenjena, ali bi odluke mogle biti drugačije ukoliko dođe do neočekivanih događaja na svjetskoj sceni. Treba imati na umu da će Republikanci u svojim redovima imati tri ključne pozicije: Komitet oružanih snaga, Komitet obavještajnih službi i komitet za vanjsku politiku, piše Huffington Post.

Predstavnici GOP-a imaju radikalniji pogled prema vanjskoj politici i oštar stav u pogledu učešća američke vojske u sukobima. Također, GOP je redovno kritikovao Obamu zbog, uvjetno rečeno, blagih reakcija nakon što su američki zvaničnici bili napadani ili ubijani (slučaj Bengazi).