Po prvi put nakon 2007. godine
0

Konvoj za Gazu prešao preko teritorije Egipta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat je po prvi put nakon 2007. godine dozvolio prelazak preko svoje teritorije jednom konvoju za Gazu. Konvoj je prevozio građevinski materijal.

Kamionski konvoj, koji je prevozio hiljade tona materijala koje je donirao Katar, je ušao u Gazu preko graničnog prelaza u Rafahu u subotu.

Egipat je sve do sada poštovao ograničenja na uvoz u Gazu koja je nametao Izrael.

Međutim, Izrael je umanjio pritisak i ograničenja kao dio mirovnog sporazuma postignutog prošlog mjeseca sa Hamasom. Mnoge stvari se ilegalno prenose u Gazu putem velike mreže tunela.

Jedan egipatski zvaničnik je izjavio da je konvoj pušten nakon konsultacija sa izraelskim zvaničnicima koji su u četvrtak boravili u Kairu, prenosi BBC.

Katar je obećao pomoć u iznosu od preko 400 miliona dolara kako bi se obavila rekonstrukcija u Gazi i popravile zgrade, škole, bolnice i ceste. Zvaničnici Hamasa su izjavili da je pomoć Katara pozitivan korak ka boljoj budućnosti.

"Nadamo se da će Egipat otvoriti ovaj granični prelaz trajno kako bi naš narod mogao udovoljiti svojim potrebama", kazao je Ehab al-Ghsain, šef medijskog ureda Hamasa.

Hamas je ranije ovog mjeseca proslavio 25 godina svog postojanja u Gazi, a skup je vodio prognani politički vođa Khaled Meshaal.