Svijet
0

Kontrolori letova u Francuskoj stupili u dvodnevni štrajk upozorenja

Anadolija
Kontrolori letova na aerodromima u Francuskoj stupili su u dvodnevni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva tehničkom opremom i uvjetima rada u tom sektoru,.

Direkcija civilnog zrakoplovstva Francuske je saopćila da je do štrajka upozorenja kontrolora letova došlo na šest francuskih aerodroma, a da je poziv na takav potez uputio treći po veličini sindikat francuskog civilnog sektora UNSA.

U dvodnevni štrajk upozorenja stupili su kontrolori letova na pariskim aerodromima Charles de Gaulle i Orly, kao i kontrolori letova na aerodromima u Marseilleu, Bordeauxu, Toulouseu i Lyonu.

Najavljeno je da neće doći do otkazivanja domaćih i inozemnih letova, ali da će štrajk uzrokovati kašnjenja letova u prosjeku od po pola sata. Direkcija civilnog zrakoplovstva Francuske je u petak zatražila od aviokompanija da danas i sutra smanje broj letova za 20 posto na aerodromima koji su obuhvaćeni štrajkom, a kako ne bi došlo do problema u realizaciji letova zbog štrajka kontrolora.

U Francuskoj radi 4.000 kontrolora letova. Nezadovoljni uvjetima rada i opremom za koju tvrde da nije adekvatna za savremene izazove, kontrolori od vlade traže da im omogući lakši i efikasniji posao.