Svijet
0

Konferencija o pomirenju u Bagdadu bez sunitske grupe

FENA
Konferencija o pomirenju iračkih frakcija otvorena je u utorak u Bagdadu, uz predsjedavanje premijera Nurija al-Malikija, dan nakon tragičnog napada u gradu Kerbali, izvještava novinar AFP-a.

Glavna sunitska parlamentarna grupa Front sloge objavila je da neće učestvovati u radu dvodnevne konferencije, koja je okupila na stotine delegata

"Front sloge neće učestvovati kao grupa na ovoj konferenciji jer su pozivnice upućene samo pripadnicima frakcije, a ne grupi", objasnio je glasnogovornik Fronta sloge Salim Abdallah.

Sunitski poslanici su također kritikovali nedavno puštanje i oslobađanje dvojice šiitskih dužnosnika, optuženih za organiziranje eskadrona smrti.

Ova konferencija, druga ove vrste nakon one od 16. decembra 2006., otvara se dva dana od godišnjice američke invazije na Irak, koja je dovela do pada režima Sadama Huseina.

Konferencija, koja je uslijedila samo dan nakon napada u svetom šiitskom gradu Kerbali, u kojem su ubijene 52 osobe a povrijeđeno 75, naglašava svu krhkost zemlje koja je registrirala pad nasilja u posljednjim mjesecima 2007.

Ona se održava u vrijeme dok u Iraku boravi američki potpredsjednik Cheney, kako bi podstakao iračke dužnosnike da pokrenu stvari naprijed u domenu političkog pomirenja.