Tokio
0

Konferencija donatora za Pakistan održat će se u aprilu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari i američki izaslanik Richard Holbrooke otputovat će u Tokio u aprilu, u okviru donatorske konferencije kako bi se pružila veća stabilnost Pakistanu, objavio je u srijedu japanski diplomat.

Visoki zvaničnici Kine, Južne Koreje i evropskih zemalja također su pozvani na sastanak, predviđen polovinom aprila, izjavio je ovaj diplomat, koji je želio ostati anoniman.

On je govorio nakon susreta u Washingtonu s Holbrookom, američkim izaslanikom za Afganistan i Pakistan, te drugim zvaničnicima Obamine administracije, kao i s direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom.

"Dijelimo osjećaj da je hitno potrebno ohrabriti Pakistan da krene dobrim putem", rekao je japanski diplomat, koji se nalazi u sastavu delegacije, u kojoj se također nalazi Sadako Ogata, bivša visoka povjerenica UN-a za izbjeglice.

Zardari je prihvatio da učestvuje ovom sastanku, na kojemu bi Japan trebao da obeća novu pomoć Pakistanu, jedina muslimanska svjetska sila koja posjeduje nuklearno oružje.

Međunarodni monetarni fond odobrio je prošle godine kreditnu liniju od 7,6 milijardi dolara za Pakistan, ali je Zardarijeva vlada ocijenila da je ta pomoć nedovoljna da obezbijedi sigurnost u zemlji.

Donatori namjeravaju zahtijevati od Pakistana da nastavi s ekonomskim reformama, boreći se protiv islamističkih ekstremista na granici s Afganistanom. "Mi ćemo ih pomoći, ali oni također moraju ispuniti naše zahtjeve", rekao je japanski diplomat.