Sletio u dvorište
35

Komičan razgovor katapultiranog američkog vojnog pilota i hitne službe: Nisam siguran gdje je avion

I. M.
Vojni avion F-35 (Foto: EPA-EFE)
Vojni avion F-35 (Foto: EPA-EFE)
Američki pilot koji se nedavno katapultirao sa modernog lovca F-35 u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega je avion neko vrijeme nestao bez traga, sletio je u dvorište privatne kuće u Južnoj Karolini i pozvao pomoć preko hitne službe 911.

To se saznalo iz audio snimka poziva hitnoj službi, koji je objavio Associated Press.

Četvorominutni snimak bilježi razgovor između tri osobe: čovjeka iz Sjevernog Charlestona koji mirno objašnjava da je pilot s padobranom sletio u njegovo dvorište, pilota koji ne zna šta se dogodilo s njegovim avionom F-35 i zbunjenog operatera koji pokušava sve to shvatiti.

"Imamo pilota u kući, pretpostavljam da je sletio u moje dvorište i pokušavamo da vidimo da li možemo da dovedemo hitnu pomoć kući, molim vas", rekao je stanovnik tokom poziva.

Pilot (47) rekao je da se osjećao dobro nakon pada, kako procjenjuje, sa visine od oko 600 metara, osjećajući samo bol u leđima. Stanovnik je istakao da pilot izgleda dobro.

"Gospođo, vojni avion se srušio. Ja sam pilot. Moramo da pokrenemo spasilačku misiju... Ne znam gdje je avion. Mora da se negdje srušio. Katapultirao sam se", rekao je pilot operateru .

Kasnije tokom razgovora ponovo je zatražio medicinsku pomoć.

"Gospođo, ja sam pilot vojnog aviona i katapultirao sam se. Upravo sam skočio padobranom na zemlju. Možete li poslati hitnu pomoć?", upitao je pilot ponovo.

U drugom osmominutnom pozivu koji je u četvrtak objavio AP, neidentifikovana osoba je pokušala objasniti da su imaju "pilota sa padobranom", ali bez informacija o tome šta se desilo sa njegovim avionom i bez izvještaja o padu.

Rekao je da je "pilot izgubio iz vida avion tokom pada zbog vremenskih uslova".

Osoba se također prisjetila da je oko 25 minuta ranije čula "prilično glasnu buku" koja je "zvučala kao tornado, vjerovatno avion".

Marinci su pilota opisali kao iskusnog avijatičara sa decenijama iskustva. F-35 se srušio u nedjelju nakon što se pilot katapultirao iznad Charlestona i sletio u dvorište privatne kuće u blizini međunarodnog aerodroma Charleston.

Lovac, za koji je američki marinski korpus rekao da se nalazio na samo oko 300 metara nadmorske visine, nastavio je da leti 100 kilometara prije nego što se srušio u ruralnom području u blizini Indijantauna. Potraga za olupinom trajala je više od jednog dana.