Velika Britanija
0

Kokain uzima sve više života

Sarajevo-x.com
Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kokainom, tzv. drogom "srednje klase" koju su slavni učinili popularnom, ove godine je u Velikoj Britaniji dostigao svoj najviši nivo. Droge "za zabavu" kao što su prvenstveno kokain te exctasy uzimaju sve više ljudskih života.

Statistike pokazuju da više muškaraca nego žena umire od kokainske ovisnosti, i da su za razliku od žena, muškarci skloni uzimanju kokaina i u zrelijoj dobi.

Neki muškarci počinju šmrkati kokain tek u 40-oj.

Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih prevelikom dozom kokaina većinom je posljedica miješanja ove opojne droge s alkoholom nakon čega se u organizmu stvara smrtonosna smjesa nazvana kokain-etinil.

Mnogi slavni Britanci ne kriju da "rekreacijski" uzimaju kokain, otkriva Daily Mail.

Poznate osobe kao što su Kate Moss, Pete Doherty i Amy Winehouse su niz puta i javno uhvaćeni u kritičnim stanjima, a 31-godišnja britanska glumica i foto-model Natasha Collins u januaru je umrla od koktela droge,alkohola i sedativa.

U julu prošle godine, od posljedica ubrizgavanja kokaina u krv, u Londonu je umro i njemački aristokrata, grof Gotfried von Bismarck. Ovaj 44-godišnji milioner u trenutku smrti, po riječima mrtvozornika, imao je najveću količinu kokaina i morfija u krvi koju je ovaj ikad vidio.Također bio je zaražen hepatitisom B i C te virusom HIV-a.

Statistika pokazuje da je u prošloj godini kokain u Britaniji uzeo 196 života a najveći broj umrlih bili su muškarci u dobi od 30 do 39 godina.