Obuhvatna akcija
0

Kod Gvatemale zaplijenjeno 10 tona kokaina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vlasti SAD-a i Gvatemale zaplijenile su u petak na jednom plovilu, nalik podmornici, 10 tona kokaina čija se vrijednost procjenjuje na 200 miliona eura, dok je istovremeno na jugu Italije policija zaplijenila 255 kilograma kokaina porijeklom iz Latinske Amerike.

Oblaska straža zaustavila je plovilo nalik podmornici u Tihom okeanu, na 280 kilometara i uhapsila četiri državljana Kolumbije i jednog Meksikanca.

Krijumčari droge često koriste takva plovila ručne izrade od čelika i fiberglasa (kombinacija stakla i plastike) jer ih teže uoče obični radari, napomenuo je BBC.

Istvoremeno, na jugu Italije policija je u kontejneru koji je dopremljen iz Južne Amerike u luci Gioia Tauro pronašla 255 kilograma kokaina.

Policija je zaplijenila drogu u okviru istrage o vezama južnoameričkih krijumčara i talijanske mafije 'Ndrangheta iz Kalabrije, prenijela je agencija ANSA.

Talijanska agencija dodaje da se 'Ndrangheta smatra najjačom i najzatvorenijom talijanskom mafijom, koja dominira tržištem kokaina u Evropi.