Afganistan
0

Koalicione snage ubile 25 ekstremista

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Međunarodne koalicije snage u Afganistanu ubile su 25 ekstremista u nekoliko odvojenih racija koje su pokrenute kako bi uhvatile al- Qaidinog komandanta i talibanskih pobunjenika na istoku zemlje, saopćila je u subotu američka vojska.

"Vjeruje se da je lider al-Qaide u kontaktu s drugim ekstremistima u regionu", navodi se u saopćenju mada nije navedeno o kojom se osumnjičenom teroristi radi.

Na istoku Afganistana u provinciji Kunar ubijeno je sedam ekstremista među njima i jedna žena borac, ali nije navedeno da li je među ubijenima i traženi lider al-Qaide.

Lokalni seljaci i jedan provincijski zvaničnik demantovali su, međutim, saopćenje američke vojske i rekli su da su u petak navečer tokom racije međunarodnih koalicionih snaga ubijeni afganistanski civili pripadnici jedne porodice.

U drugim racijama, čija je meta bila grupa komandanta ekstremista Džalalidina Hakvanija u jugoistočnoj provinciji Kost ubijeno najmanje 18 ekstremista, javio je Reuters.

Amerikanci nisu naveli da li je bilo žrtava u redovima međunarodnih koalicionih snaga mada je u odvojenom saopćenju navedeno da je jedan njihov pripadnik ubijen na istoku Afganistana.

Reuters navodi da talibani nisu dostupni za komentar subotnjeg saopćenja američke vojske.