Svijet
7

Ko je podmićivao, a ko lažno svjedočio u Hagu

Klix.ba
Haški tribunal
Haški tribunal
U posljednje vrijeme se u balkanskim medijima sve više govori o lažnim svjedocima u Tribunalu u Hagu. Uglavnom, ti su svjedoci angažirani u odbranama težih zločinaca. Lažno svjedočenje je kažnjivo djelo koje se karakteriše kao nepoštivanje suda.

Do sada je Tribunal za nepoštovanje suda optužio 16 osoba, piše NAP.

Dragan Jokić je odbijao da svjedoči u predmetu protiv Vujadina Popovića, pa je kažnjen sa 4 mjeseca zatvora.

Josip Jović, novinar, kažnjen je sa 20 hiljada eura zbog otkrivanja identiteta svjedoka u procesu protiv Tihomira Blaškića. Svjedok je bio Stipe Mesić, tadašnji predsjednik Republike Hrvatske.

Za iznošenje spiska svjedoka u slučaju Blaškić kažnjen je sa tri mjeseca zatvora i Domagoj Margetić. U istom procesu sa 15 hiljada eura kažnjeni su šef SIS-a Markica Rebić i novinar Ivica Marijačić jer mu je obavještajac dao ime zaštićenog svjedoka a ovaj ga objavio kao urednik u “Hrvatskom listu”.

Preparirani svjedoci za lažne iskaze

Na suđenju prijedorskom masovnom ubici Dušku Tadiću se pokazalo da je njegov advokat Milan Vujin “instruirao” svjedoke da lažu, pa je kažnjen novčano i odstranjen iz Tribunala.

Zuhdija Tabaković je priznao da je lažno svjedočio u korist Milana Lukića, masovnog ubice iz Višegrada. Nakon što je potpisao pripremljenu izjavu Tabaković je dobio 1000 eura nagrade.

Tabaković je priznao da je potpisao pripremljenu lažnu izjavu u odbranu Milana Lukića, koju mu je ponudio član tima odbrane, i za to dobio 1.000 eura, kao i da je zatim pronašao još dvije osobe da, uz istu naknadu, daju lažne iskaze.

Posljednja osoba koja je priznala krivicu u ovom procesu je Jelena Rašić. Ona je kao članica tima odbrane Milana Lukića podmitila trojicu svjedoka. Sudsko vijeće je naglasilo da je Rašić priznala počinjenje teških krivičnih djela.

Sudsko vijeće je to označilo kao direktno miješanje u rad suda. Kada se jedno takvo djelo počini pred međunarodnim sudom, onda to djelo znači miješanje u provođenje međunarodne pravde i ima dalekosežne posljedice. Takvo djelo obično povlači za sobom značajnu zatvorsku kaznu.

No, u ovom slučaju je potvrđeno da je Rašić zavedena od drugih pristala na takve radnje i potpisala sporazum o priznanju krivice. U tom sporazumu moguće je da stoji ko su druge osobe koje su Rašić natjerale na ovaj čin. Bilo je već tada javno iskazanih sumnji da će američki advokati iz odbrane Lukića Jason Alarid i Dragan Ivetić slijediti sudbinu Rašić.

Rašić je osuđena na godinu dana zatvora.

Šešelj otkrio 11 svjedoka

Svi pamtimo kaznu od 7.000 eura za Florence Hartmann, kada je Sud prvi put morao pokazati svoju slabu tačku. U predmetu protiv Slobodana Miloševića, Florence Hartmann je objelodanila informacije suprotno nalogu Sudskog veća u knjizi “Mir i kazna” i tekstu “Skrivanje vitalnih dokaza o genocidu”.

U Srbiji se trenutno govori kako će Tribunal u Hagu tražiti odgovornost tri člana Radikalne stranke koja su zastrašivala svjedoke Tužilaštva, nuđenjem mita dvojici svjedoka iz procesa Vojislavu Šešelju. Njihovo izručenje bi se moglo uskoro dogoditi. Radi se o Vjerici Radeti, Petru Jojiću i Jovi Ostojiću.

Šešelj je sam otkrio ili nagovijestio identitet 11 svjedoka.

Radeta je ustvrdila da država ne treba njih troje izručiti Tribunalu i da ne želi ići u Hag.

Po svemu sudeći uskoro bi u Hag morao i Šešelj i to na izricanje presude, dok bi ovo troje njegovih radikala bilo posebno suđeno.

Lažni svjedoci su odavno ozbiljan problem Tribunala. Oni koji znaju šta znači jedan međunarodni sud, znaju i da je to susret vukova sa ovcama.

Anglosaksonsko pravo omogućava samo vrhunskim intelektualnim veličinama takvo napredovanje, pa obične jeftine balkanske laži ekspresno bivaju razotkrivene, a lažni svjedoci temeljito raskrinkani.

Problem je što tužioci i sudije vrlo brzo uoče lažno svjedočenje, samo im je nezgodno takvim nerelevantnim svjedocima reći da lažu. Ispitivanje obave do kraja, svjesno izgube vrijeme, i takvo svjedočenje odbace kao nerelevantno.