Svijet
0

Kišinjev strahuje da će Moskva priznati Pridnjestrovlje

FENA
Moldavija je saopćila da odbija priznati nezavisnost otcijepljenih gruzijskih autonomija Južne Osetije i Abhazije, izražavajući bojazan da bi Rusija mogla priznati nezavisnost otcijepljenog Pridnjestrovlja, posebno pošto su mnoge zapadne zemlje priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Kao i u slučaju Kosova, takvi potezi samo umanjuju odgovornost strana uključenih u konflikt u traganju za kompromisom", navedeno je u saopćenju vlade u Kišinjevu.

Početkom sedmice, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je prenio predsjedniku Moldavije Vladimiru Voronjinu da je Rusija opredijeljena da se pronađe sporazum po kome bi Pridnjestrovlje predstavljalo autonomnu oblast u okviru Moldavije, podsjetio je Reuters.

Rusija je početkom devedesetih godina poslala mirovne snage u Moldaviju kako bi se okončao sukob između Kišinjeva i otcijepljenog Pridnjestrovlja, naseljenog, kao i slučaju gruzijskih oblasti - Južne Osetije i Abhazije, pretežno Rusima.

Pojedini analitičari smatraju da je poslije sprečavanja Gruzije da riješi problem "zamrznutog" konflikta u Južnoj Osetiji Rusija zainteresirana da preuzme ulogu uspješnog posrednika koji bi bio sposoban da pronađe kompromisno rješenje u nekom drugom "zamrznutom" konfliktu.

Pridnjestrovlje je prekinulo sve kontakte s Moldavijom početkom mjeseca pošto Kišinjev još uvijek odbija da akciju gruzijske vojske u Južnoj Osetiji nazove "agresijom".

Lideri Moldavije i Pridnjestrovlja susreli su se u aprilu prvi put od 2001. godine u pokušaju da pronađu rešenje za dugogodišnji spor.