Svijet
5

Kinu potresa korupcijska afera teška 14,5 milijardi dolara

Klix.ba
Zhou Yongkang (Foto: EPA)
Zhou Yongkang (Foto: EPA)
Penzionisani šef kineske sigurnosne službe Zhou Yongkang je svoje služenje državi dobro naplatio, čak 14,5 milijardi dolara.

Kineske vlasti su njemu i njegovim rođacima oduzele imovinu vrijednu 90 milijardi juana, odnosno 14,5 milijardi američkih dolara.

The Guardian prenosi da je imovina oduzeta od njega i njegovih rođaka, a Yongkang se tako našao u središtu najvećeg korupcijskog skandala u toj zemlji u proteklih šest decenija, potvrđeno je iz dva izvora.

Više od 300 Yongkangovih rođaka, saradnika i štićenika su pritvoreni u proteklih četiri mjeseca za koliko se istražuje ova afera, prenio je Reuters.

Policija je zaplijenila novac, zamrzla račune uhapšenima, a zaplijenjeno je 300 stanova, kao i vile te druge nekretnine, zlato, srebro, automobili...

Prema pisanju Guardiana razlozi za pokretanje ove sitrage bi mogli biti politički motivirani, jer se glavni akter afere Yongkang protivio smjeni političara Boa Xilaia koji je krajem prošle godine osuđen na doživotni zatvor također zbog korupcije i zloupotrebe poližaja.

Yongkang (71) je u kućnom pritvoru još od kraja prošle godine. On je najviši kineski dužnosnik protiv kojeg se vodi istraga zbog korupcije još od 1949. godine.

Mediji također navode da je Yongkang odbio sarađivati u istrazi tvrdeći da je žrtva politike.