Svijet
0

Kini prijeti prometni kolaps, 200 miliona automobila do 2020.

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Broj automobila na kineskim prometnicama za deset će se godina popeti na 200 miliona, po izjavi čelnika ministarstva industrije koju u ponedjeljak prenose kineski mediji.

Koncem 2009. godine broj automobila, kamiona i autobusa u Kini iznosio je 76,2 miliona. Kina je iste godine postala najveće svjetsko tržište automobila, sa 13,64 miliona prodanih vozila.

Da bi ublažila problem energetske opskrbe i onečišćenja zbog naglog povećanja broja automobila, apsolutni prioritet mora biti razvoj ekonomičnih motora i alternativnih oblika energije, istaknuo je Wang Puchang, zamjenik ministra za industriju i informacijske tehnologije, prenosi China Securities Journal.

Prodaja automobila koja je između aprila i jula doživjela lagan pad, u augustu je ponovo porasla zahvaljujući novim subvencijama za ekološke automobile.

Neki kineski gradovi i prometnice već i s postojećim brojem vozila hronično pate od prometnih zastoja, što povećava onečišćenje okoliša, prenijela je Hina.

Ispušni plinovi su najveći izvor onečišćenja zraka u gradovima, veći od industrije, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik ministarstva okoliša Liu Ziquan.