Na miševima
108

Kinezi testirali soj koronavirusa koji uzrokuje stopostotnu smrtnost, šokirali naučnu zajednicu

S. M.
Kineski naučnici eksperimentišu sa mutiranim sojem koronavirusa koji uzrokuje stopostotnu smrt kod "humanizovanih" miševa.

Smrtonosni virus, poznat kao GX_P2V, napao je mozgove miševa koji su dizajnirani da odražavaju sličan genetski sastav kao i ljudi, prema studiji objavljenoj prošle sedmice u Pekingu, prenosi New York Post.

"Ovo naglašava rizik širenja GX_P2V na ljude i pruža jedinstven model za razumijevanje patogenih mehanizama virusa povezanih sa SARS-CoV-2", napisali su autori.

Smrtonosni virus je mutirana verzija GX/2017, soja koronavirusa koji je navodno otkriven kod malezijskih pangolina 2017. godine, tri godine prije pandemije.

Svi miševi koji su bili zaraženi virusom uginuli su u roku od samo osam dana, što su istraživači primijetili da je "iznenađujuće" brza smrt.

GX_P2V je zarazio pluća, kosti, oči, traheje i mozak uginulih miševa. U danima prije smrti, miševi su brzo smršavili, pokazivali su pogrbljeno držanje i kretali se izuzetno tromo.

Iako je zastrašujuća, studija je prva takve vrste koja je prijavila stopu smrtnosti od 100 posto kod miševa zaraženih virusom povezanim s koronavirusom, što je daleko nadmašilo ranije objavljene rezultate druge studije, napisali su istraživači.

Što je još važnije, rezultati studije ne pokazuju jasno kako bi to utjecalo na ljude.

Francois Balloux, stručnjak za epidemiologiju na Institutu za genetiku University Collegea u Londonu, kritikovao je istraživanje kao "užasno" i "naučno potpuno besmisleno".

"Ne vidim što bi se moglo naučiti iz nasilnog inficiranja čudne vrste humaniziranih miševa nasumičnim virusom. Nasuprot tome, mogao sam vidjeti kako takve stvari mogu poći po zlu. Preprint ne navodi nivo biološke sigurnosti i mjere biološke sigurnosti korištene za istraživanje", napisao je profesor na X.

Gennadi Glinsky, penzionisani profesor medicine na Stanfordu, napisao je: "Ovo ludilo mora biti zaustavljeno prije nego što bude prekasno."