Svijet
0

Kineski premijer optužio Dalaj Lamu za poticanje nemira na Tibetu

FENA
Kineski premijer u utorak je osudio pristalice Dalaj Lame kao separatiste i optužio ih za poticanje na nasilne antikineske nemire u tibetanskoj prijestolnici, nakon što je istekao rok za izazivače nemira da se predaju bez ijedne očigledne predaje. Wenove izjave predstavljaju prvi odgovor na najvišem nivou na nemire u tibetanskoj prijestonici Lhasi, za koje vlada tvrdi da su odnijeli 16 života, a povrijeđeno je na desetine ljudi i usmjerili su pažnju svijeta na kinesko bavljenje ljudskim pravima uoči Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu.

Oštri stav koji je zauzeo obično blagi premijer naglašava odlučnost komunističkog rukovodstva da vrati kontrolu nad regijom i osigura bezbolan period do Igara.

"Jednostavna je činjenica - i mi također imamo brojne dokaze - koja dokazuje da je ovaj incident bio organizovan, smišljen, oblikovan i potaknut od klike oko Dalaja", izjavio je Wen novinarima na pres konferenciji održanoj na kraju zasjedanja kineske narodne skupštine. On nije pružio nikakve detalje, javio je AP.

"Ovo je sve više otkrilo da su stalne tvrdnje klike oko Dalaja kako se oni ne zalažu za nezavisnost nego mirni dijalog nisu ništa drugo nego laži", kazao je.

Wen je istaknuo da će Kina razmotriti dijalog s Dalaj Lamom tek kada izgnani duhovni vođa bude "voljan da odustane od svog prijedloga za takozvanom tibetanskom nezavisnošću".

On je također odbacio tvrdnje Dalaj Lame da se desio "kulturni genocid" u domovini uvaženog duhovnog vođe.