Spaja historiju i sadašnjost
19
Kineski pisac Mo Yan dobio Nobelovu nagradu
Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ne dodeljuju nobela amerikanci
nije boris pasternak tek tako ODBIO - bio je prisiljen, maltene bukvalno s pištoljem prislonjenim na čelo, da napiše pismo da odbija nagradu jer se gospodi u kremlju nije svidjelo kako je prikazao oktobarsku revoluciju - a prikaz je još bio blag u poređenju s pokoljima 30.000.000 sovjetskih građana koji je organizovao staljin od 1933. do svoje smrti. sartr ju je opet odbio iz ideoloških razloga - i kao filozof i kao nekonformista.
ta će ba kinez, ja mu ga kroz noge probacivo ozbiljno, i ova nagrada se ofucala, ameri je svakom dodjeljuju, čuj prvo ivo andrić a onda nekakav kinez. i šta sad, hoćemo li morat učit kineski?
Čudi me kako onda nije i Meša Selimović dobio Nobelovu nagradu. I on je jadnik spajao historiju i svoju sadašnjost, pa je izmišljao Bošnjaka koji razmišlja o pitanjima i mišljenjima koja su mu Srbi i Hrvati nametnuli (aktuelna u vrijeme kada je Selimović živio), a onda takvog Bošnjaka smjesti u prostor i vrijeme kada su Bošnjaci i Turci bili ti koji su postavljali pitanja i mišljenja. Možete samo zamisliti koji se tada halucinatorni realizam dobije.
kojom zaslugom bi murakami trebao dobiti nobela nikako mi nije jasno? više bi mu pristajala nagrada nekog udruženja gastronoma i alkofila... ili možda od neke muzičke asocijacije i mačkoljubaca. :D
\"...halucinatornim realizmom...\" skoro pa vam je ispalo halucinogeni realizam. I nije IQ84 nego 1Q84.
. A PIRAMIDE !!! . . .