Britanska štampa
0

Kineski "olimpijski izazovi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više londonskih listova u nedjelju piše o kineskim "olimpijskim izazovima" uoči početka politički najjače obojene olimpijade u nekoliko posljednjih decenija.

Očekivanja od Ljetnih olimpijskih igara, u koju je Kina uložila 40 milijardi dolara, velika su, kako u samoj zemlji, tako i izvan nje, primjećuje dnevnik The Independent.

Mnogi se nadaju da će Igre biti poticaj za Kinu da se odlučnije okrene političkim reformama i demokratiji, mada Amnesty International navodi da je Olimpijada zapravo pogoršala stvari - mnogi aktivisti su pritvoreni, mnogi građani su nasilno istjerani iz svojih kuća kako bi vlasti dobile zemljište za građenje objekata neophodnih za Olimpijadu, a logori za "ponovno obrazovanje kroz rad" aktivniji su nego ikada.

Kini je međutim najviše stalo da impresionira svijet svojom organizacijom Igara, pratećim objektima i infrastrukturom kako bi ustanovila status nove svjetske supersile, piše Independent.

Iako su rezultati kineskih napora impresivni, kritičari i dalje tvrde da je ovaj novi prosperitet izgrađen uz pomoć sumnjivih radnih metoda, neregularnih zdravstvenim i sigurnosnih standarda i korupcije.

The Observer donosi kritički osvrt jedne novinarke kineskog porijekla koja kaže kako je vrijeme da Zapad prestane kritizirati Kinu, koja je prešla tako veliki put za tako malo vremena.

Kinezi su se toliko radovali kada su dobili čast da budu domaćini ove olimpijade, vjerujući da je to idealna prilika da pokažu svijetu ko su i za šta su sposobni; uložili su ogromne napore i žrtve, ali sve što dobijaju od Zapada su neprestane kritike, kaže Liu (Lucy) Zhang.

Iako priznaje da Kina nije demokratska zemlja i da vlada ne koristi dovoljno ovu priliku da dublje modernizira zemlju, ona smatra kako su Olimpijske igre prilika da Kina i ostatak svijeta pokušaju razumjeti jedni druge i dodaje da će Olimpijada uspjeti zato što to želi većina stanovništva u Kini, a ne zato što vlasti žele da na taj način dokažu svoj legitimitet i poprave svoj imidž.