Svijet
0

Kineski juan probio psihološku granicu

FENA
Zvanični kurs kineske valute, juana, probio je danas psihološki barijeru od osam juana za dolar i najviši je od jednokratne revalvacije u julu prošle godine.

Odlukom Narodne banke Kine, kurs je utvrđen na 7,9982 juana za dolar, prenijela je zvanična agencija Sinhua. Dolar je u petak na šangajskoj berzi, u okviru automatskog sistema uparivanja kurseva, zaključen na 8,0054 juana.

Predstavnik Narodne banke Kine Li Ćao je rekao da će Kina nastaviti da popušta valutnu kontrolu.

Analitičari smatraju da je prošlosedmična odluka SAD-a da zvanično ne optuže Kinu da manipuliše svojom valutom radi izvlačenja trgovinske koristi možda podstakla kineske finansijske vlasti da dozvole aprecijaciju valute, prenio je AP.

U julu prošle godine juan je revalviran za 2,1 odsto na 8,11 za dolar i od tada je aprecirao 1,38 odsto.

Kini se u američkim finansijskim i industrijskim krugovima zamjera što previše kontroliše devizni kurs juana i drži ga na vještački na niskom nivou. Iznose se tvrdnje da je juan potcijenjen i do 40 posto i da to kineskim izvoznicima daje nelojalnu prednost na stranim tržištima u odnosu na konkurente.

Kina se jeste obavezala da će u krajnjem ishodu dozvoliti juanu da slobodno pliva, ali se opredijelila za postepen pristup kako bi njen finansijski sistem imao dovoljno vremena da se pripremi za oštrije fluktuacije kursa, prenio je Tanjug.