Svijet
15

Kineski hakeri upali u američke oružane sisteme

Klix.ba
Kineski hakeri došli su do nacrta više od 25 američkih oružanih sistema, a ukrali su i nacrte za novi australski špijunski štab, koji još nije ni otvoren.

Posljednji napad došao je nekoliko mjeseci nakon brojnih drugih napada, usljed trenutnog cyber rata između Kine i zapadnih zemalja. Hakeri su sada "kompromitovali" američke nacrte za borbene avione, brodove, ali i raketnu odbranu, od vitalnog značaja za Evropu, Aziju i zemlje u Perzijskom zaljevu.

Washington Post je za upad saznao iz Pentagonovog izvještaja pripremljenog za Defense Department. Među oružjem navedenim u izvještaju nalaze se unaprijeđeni raketni sistem Patriot, mornarički protivraketni sistem Aegis, borbeni avioni F/A-18 i V-22 Osprey i F-35 Joint Strike Fighter te helikopter Black Hawk. U izvještaju se ne spominju tačan obim ili vrijeme ove krađe podataka.

Australski mediji javljaju kako su kineski hakeri ukrali nacrte novog štaba australske Security Intelligence Organisation, vrijedne 630 miliona dolara.

Špijunaža ovog tipa Kini pruža dovoljne količine informacija koje bi kasnije mogle biti iskorištene u sukobu, a ubrzavaju i njihov razvoj odbrambene tehnologije. Pentagon navodi kako su prilično zabrinuti zbog ovih upada te da je Vlada SAD-a napadana više puta, a napadi se direktno mogu pripisati Vladi Kine, kao i vojsci te zemlje.