Svijet
11

Kineski hakeri napali institucije američke vlade

Klix.ba
Kineski hakeri su osumnjičeni za hakerski napad na američke institucije kojim su ugroženi podaci miliona zaposlenika, javlja CNN.

Američki Office of Personnel Management (OPM) je potvrdio da je hakerskim napadom obuhvaćeno blizu četiri miliona trenutnih i bivših zaposlenika, a sumnja se i da su napadom ugrožene sve federalne agencije.

Članica Senatskog obavještajnog komiteta Susan Collins je rekla da je napad izvršen iz Kine. Kineska ambasada u Washingtonu je nakon njene izjave upozorila da ne treba zaključivati prebrzo. Glasnogovornik ambasade Zhu Haiquan je za Reuters rekao da su optužbe neodgovorne i kontraproduktivne.

Amerikanci tvrde da se radi o izuzetno masivnom hakerskom napadu koji je ugrozio podatke više od četiri miliona ljudi. OPM kontaktira zaposlenike i nudi im zaštitu od krađe identiteta. Sumnja se da su meta bile i informacije o sigurnosnim provjerama.

Koliko su hakerski napadi ozbiljna stvar najbolje pokazuje prošlogodišnji napad na kompanije među kojima je i Sony Pictures. Informacije OPM-a uključuju zadatke zaposlenika, podatke o performansama i obuci i slično.

Hakerski napad je otkriven pomoću novog sigurnosnog sistema nazvanog "Einstein", nakon čega je FBI pokrenuo istragu.

Šef sigurnosne firme Xceedium Ken Amon je upozorio da bi se podaci mogli koristiti za krađu identiteta ili ucjenjivanje zaposlenika.

Kongresmen Adam Schiff je pozvao na poboljšanje sigurnosti podataka.