Prešao 300 kilometara
39

Kineski aktivist na vodenom skuteru pobjegao u Južnu Koreju

D. B.
Kineski aktivist Kwon Pyong uhapšen je u Južnoj Koreji nakon što je pobjegao u ovu zemlju iz Kine vozeći vodeni skuter (jet ski).

Južnokorejska obalna straža je saopćila da je muškarac prešao oko 300 kilometara preko Žutog mora te da je koristio dvogled i kompas. Lokalni mediji javljaju da je riječ o Kwonu Pyongu, kritičaru kineskog predsjednika Xija Jinpinga, no njegov identitet nije zvanično potvrđen. Kineska ambasada u Seoulu je odbila komentarisati ovaj slučaj.

U proteklim godinama je Peking često koristio zabrane na aerodromima i drugim legalnim graničnim prijelazima u namjeri da spriječi aktiviste da napuste Kinu. Mnoge zemlje saveznice Pekinga više ne pružaju utočište osobama koje traže azil, što predstavlja problem disidentima koji se nadaju bijegu.

Prošlog mjeseca je poznati kineski advokat i borac za ljudska prava, Lu Siwel, uhvaćen u Laosu i vraćen u Kinu prije nego su on i njegova porodica uspjeli otputovati u SAD.

Vožnja vodenim skuterom preko uzburkanih južnokorejskih voda je jedan od najekstremnijih pokušaja viđenih u moderno doba. Južnokorejska obalna straža je saopćila da je muškarac nosio prsluk za spašavanje i kacigu te da je vukao pet buradi goriva na skuteru od 1.800 kubika.

"Dosipao je gorivo i bacao praznu burad u more", navode iz obalne straže. Međutim, našao se u nevolji blizu terminala za kruzere kod zapadne luke Incheon te je pozvao pomoć.

Obalna straža nije otkrila identitet muškarca, ali je navela da je priveden prošle srijede zbog pokušaja ilegalnog ulaska u grad. Južnokorejske vlasti ne smatraju da bi mogao biti špijun, a lokalni aktivist Lee Dae-seon iz neprofitne organizacije Dialogue China je kazao za AFP da je Kwon (35) pobjegao iz Kine. Kwon je u Kini već bio u zatvoru zbog javnog kritikovanja predsjednika Xija. Vjeruje se da je naišao na prepreke u pokušaju da napusti zemlju legalno kako bi zatražio azil.

Kwon sada razmišlja da li će zatražiti izbjeglički status u Južnoj Koreji ili će to učiniti u drugoj zemlji.