Zvanični Japan
0

"Kineska vojna moć izvor je međunarodne zabrinutosti"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineska vojna moć predstavlja izvor "zabrinutosti" za istočnu Aziju i međunarodnu zajednicu, ocijenila je japanska vlada u dokumentu o svojoj odbrambenoj strategiji za narednih deset godina koji je usvojen u petak.

U izvještaju se također navodi da je Sjeverna Koreja, glavni neprijatelj Japana, "ozbiljan faktor nestabilnosti".

Odbrana arhipelaga će sada dati prednost nadziranju središnjih otoka u blizini Kine, umjesto da se nastavi fokusirati na eventualnu rusku prijetnju naslijeđenu iz strategije koja je važila za vrijeme hladnog rata.

"Kina ubrzano modernizira svoju vojsku i intenzivira aktivnosti u vodama koje graniče s njenim teritorijem", ističu japanske vlasti u ovom strateškom dokumentu koji je u petak usvojila vlada lijevog centra premijera Naoto Kana.

"Uz nedostatak transparentnosti Kine kad se radi o vojnim i sigurnosnim pitanjima, ta tendencija je izvor zabrinutosti za regiju i međunarodnu zajednicu", navodi se u izvještaju, prenosi AFP.

Japan i Kina su ove jeseni prošli kroz najteži diplomatski period u posljednjih nekoliko godina, nakon što se jedan kineski ribarski brod sudario s dva broda japanskih graničara blizu otočića koje kontrolira Tokio, a na koje pravo polaže Peking.

"Izjave Japana o kineskoj vojnoj moći koja je 'izvor zabrinutosti' su neodgovorne, jer Kina ne želi nikome prijetiti. Nijedna zemlja nema pravo da se imenuje predstavnikom međunarodne zajednice ni da daje neodgovorne komentare o razvoju Kine", izjavila je u petak glasnogovornica kineske diplomatije Jiang Yu.

Ona je dodala kako Kina nastavlja da slijedi put miroljubivog razvoja, te da je njena politika nacionalne odbrane defanzivna.