Nike, H&M i Zara
0

Kina optužila zapadne brendove za prodaju odjeće koja je štetna po zdravlje djece

SRNA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kina je optužila nekoliko zapadnih brendova koji se bave proizvodnjom odjeće za prodaju robe koja bi mogla biti štetna za zdravlje djece. U obavještenju na web stranici carinske uprave naveden je 81 artikal koji su uvezle strane kompanije, uključujući Nike, H&M i Zaru.

Saopćenje kineske Generalne carinske uprave obuhvata predmete poput dječije odjeće, obuće, igračaka, četkica za zube i dječijih bočica koje su detektovane tokom inspekcije od juna 2020. do maja 2021. godine.

U saopćenju se navodi da devet serija pamučnih haljina za djevojke iz kompanije H&M sadrži "boje ili štetne materije koje tijelo može da apsorbuje kroz kožu, usta i time ugrozi zdravlje".

Isto pitanje pokrenuto je i za dječiju odeću koju je uvezla Zara, majice Nike za dječake i serije pamučnih pidžama za dječake firme Gap.

Ovo predstavlja najnoviji udarac zapadnim odjevnim brendovima koji posluju u Kini, a koji su na meti međunarodne reakcije zbog tvrdnji o zloupotrebama u regiji Xinjiang u kojoj se uzgaja pamuk, u kojoj živi uglavnom muslimanska ujgurska manjinska grupa.

Nekoliko velikih kompanija izrazilo je zabrinutost zbog navoda da se Ujguri koriste kao prisilna radna snaga.

Internet stranice nekih firmi su blokirane, a njihove prodavnice su nestale sa nekih digitalnih mapa.

Kina je prvobitno kritikovala H&M i Nike, ali to se proširilo i na kompanije kao što su Burberry, Adidas i Converse.