Svijet
0

Kina odobrila Bjelorusiji kredit od milijardu dolara

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kina je odobrila Bjelorusiji kredit u iznosu od milijardu dolara i grantove od oko 11 miliona, saopćio je u subotu bjeloruski parlament, citirajući predsjednika kineskog parlamenta Vua Banguoa.

Vu je poslije sastanka sa zvaničnicima Bjelorusije, saopćio da su dvije zemlje sklopile sporazume o izgradnji komunikacionog satelita, fabrike hartije i hotela u Minsku.

"Kineska vlada donijela je odluku da odobri kredit od milijardu dolara Bjelorusiji, za provođenje zajedničkih projekata, kao i poklon u vrijednosti od oko 11 miliona dolara", rekao je Vu.

On je dodao da Kina u potpunosti podržava režim predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka u unutrašnjim i međunarodnim pitanjima, kao i njegovo suprotstavljanje spoljnom miješanju u unutrašnje stvari zemlje, prenosi AFP.

Evropska unija i SAD uvele su protiv Lukašenka sankcije zbog progona predstavnika opozicije, a predsjednik Bjelorusije optužio je Zapad i Međunarodni monetarni fond (MMF) da "guše" njegovu zemlju postavljanjem uslova za pružanje ekonomske pomoći, kao što su provođenje reformi i privatizacija.