Nobelov komitet
0

Kina i još 18 zemalja bojkotuju dodjelu nagrade za mir

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina i još 18 zemalja saopćile su da neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou u petak, saopćio je norveški Nobelov komitet.

Osim Kine, dodjeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Afganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, navodi se u saopćenju.

Izaslanici tih zemalja će izostati s ove ceremonije iz različitih razloga, saopćio je Nobelov komitet, prenijele su u utorak agencije.

Komitet je, takođe, saopćio da je Kina vršila pritisak bez presedana na strane diplomate u Oslu da bojkotuju ovaj događaj.

Peking je poslao pisma ministarstvima vanjskih poslova i ambasadama u kojima je apelovao na diplomate da ne dođu na dodjelu, upozoravajući na posljedice koje će snositi oni koji podrže Xiaoboa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je pristalice dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Xiaobou "klovnovima" koji izvode farsu.

Kineske vlasti su ljutito reagovale na odluku Nobelovog komiteta da nagradu dodjeli kineskom disidentu i stavile su njegovu suprugu i kolege u kućni pritvor kako ne bi mogli da otputuju u Oslo na uručivanje nagrade.

Nobelov komitet je odluku o dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu donio u oktobru zbog njegovog zalaganja za ljudska prava i demokratiju u Kini.

Liu Xiaobo (54) je na odsluženju zatvorske kazne od 11 godina zbog subverzivnih aktivnosti.