Ponosni tata
10

Kim Jong-un u društvu kćerke predstavio nove interkontinentalna balističke rakete

B. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja predstavila je što bi mogla biti nova interkontinentalna balistička raketa na čvrsto gorivo (ICBM) na dugo očekivanoj vojnoj paradi kojoj su prisustvovali Kim Jong-un, njegova supruga i kći.

Noćna parada u srijedu predstavila je najnoviju tehnologiju zemlje i najveće projektile, uključujući taktičko nuklearno oružje, izvijestili su državni mediji u četvrtak.

Događaj u čast 75. godišnjice vojske započeo je oko 22 sata vatrometom i glazbom, prije nego što je veličanstveni arsenal otkriven promatračima dok se obitelj Kim smiješila i mahala s balkona.

Kim Jong-un, odjeven u debeli crni kaput i šešir, salutirao je zajedno sa svojim generalima, dok je njegova kći Ju-ae, također odjevena u svečanu odjeću, pljeskala tom spektaklu. Njezino prisustvo na tako značajnom događaju, njeno peto pojavljivanje u javnosti od novembra, pojačat će nagađanja da bi ona mogla biti označena kao Kimova nasljednica.

Državni mediji nisu ponudili neposredne pojedinosti o oružju, ali analitičari su, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies, identificirali najveći ikada ICBM, Hwasong-17, koji bi mogao dosegnuti kopno SAD-a, kao i ono što bi mogla biti ICBM na čvrsto gorivo.

Većina najvećih balističkih projektila u njezinom nuklearnom arsenalu koristi tekuća goriva, što ih čini lakšim za ciljanje u preventivnom napadu jer su potrebni sati za sipanje goriva.

Pretvaranje projektila s tekućeg na kruto gorivo je glavni cilj Kimovog režima jer to oružje čini lakšim za skrivanje i transport te bržim za lansiranje. Međutim, nejasno je koliko bi navodni novi projektil mogao biti blizu testiranja budući da je režim ponekad prikazivao makete na paradama.

Ankit Panda, iz Fondacije Carnegie za međunarodni mir sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, zaključio je da je oružje bila maketa, ali da je "vjerodostojnije" od sličnog prikazanog 2017. godine, s obzirom na veliki napredak u raketnim motorima na čvrsto gorivo.