Potvrda i sa VF
55

KCUS potvrdio: U ovoj godini registrovana dva slučaja Q groznice

F. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potvrdili su da su izdata dva pozitivna nalaza na uzročnike Q groznice i to četvrtog i petog januara 2023. godine.
"U OJ Klinička mikrobiologija su u januaru 2023. godine, zaključno sa današnjim danom, izdata su dva pozitivna nalaza na uzročnika Q groznice, i to 4. i 5. januara 2023 godine", potvrđeno je za Klix.ba sa KCUS-a.

Pojasnili da se pojedinačne prijave laboratorijski potvrđenih uzročnika šalju prema Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

"Kada je u pitanju prijavljivanje laboratorijski potvrđenih uzročnika ono se vrši prema FZJZ u tromjesečnim intervalima za sve one patogene koji su navedeni na listi od strane Zavoda. Pojedinačne prijave laboratorijski potvrđenih uzročnika šalju se prema Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo samo za one patogene koji su na listi obaveznog prijavljivanja. Prijave zarazne bolesti za hospitalizirane pacijente šalju sve klinike prema Kantonalnom/Federalnom zavodu za javno zdravlje. Za ambulantne pacijente prijavu o zaraznoj bolesti bi prema Zavodima trebali uputiti ljekari opšte prakse (primarna zdravstvena zaštita)", pojasnili su sa KCUS-a procedurama u slučaju otkrivanja zaraze.

Do četvrtka 19.01.2023. godine Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo nisu dostavljene informacija o zarazi.

Treba napomenuti da se u međuvremenu oglasio i Veterinarski fakultet u Sarajevu koji je saopćio da su dobili kopije serološki-pozitivnih nalaza izdatih od strane ovlaštene zdravstvene ustanove, kojima je potvrđena izloženost uzročniku Q groznice kod pet studenata.

Među studentima je postojala sumnja da je poljoprivredno dobro Butmir mjesto zaraze studenata s obzirom na to da je praksa rađena u ovom gazdinstvu te s obzirom na pozitivan nalaz Veterinarskog fakulteta nakon kojeg je ovdje preventivno obustavljena praktična nastava.

Također, među studentima se još početkom semestra (mjesec oktobar) javila sumnja na postojanje nekih zaraznih bolesti, te je upućen e-mail prodekanu za nastavu.

Na mogućnost da su se studenti Q groznicom zarazili na farmi Bojnik, reagovali su iz PD Butmir demantijem u kojem su negirali postojanje Q groznice kod stoke prilažući kao dokaz negativan rezultat analize rađene u 11. mjesecu prošle godine. Ipak, Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je potvrdila da je ove godine u analizi uzorka organi jednog teleta za farme Bojnik utvrđeno prisustvo gena, uzročnika Q groznice.

Šta se do sada zvanično zna o zarazi Q groznicom

Prema do sada potvrđenim informacijama od Q groznice je oboljelo najmanje pet studenata, čiji nalazi su dostavljeni Veterinarskom fakultetu.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je utvrdila da su kod uzoraka organa teleta sa farme Bojnik potvrđeno prisustvo gena, uzročnika Q groznice. Trenutno je obustavljeno izvođenje nastave za studente Veterine na PD Butmir.

Laboratorija Veterinarskog fakulteta koji je utvrdio postojanje Q groznicr kod teleta nije certificiran za obavljanje analiza, stoga će kantonalna inspekcija provesti dalje provjere s ciljem zvaničnog utvrđivanja postojanja bolesti na toj farmi.