Kuba
1

Kći predsjednika Raula Castra dobila američku vizu

FENA
Raul Castro
Raul Castro
Kći kubanskog predsjednika Raula Castra dobila je američku vizu kako bi prisustvovala akademskoj konferenciji u San Franciscu i još jednom skupu u Sjedinjenim Državama, potvrdila je u četvrtak jedna od njenih saradnica.

Odluka o davanju vize već je naišla na žestoke kritike američkih političara kubanskog porijekla, koji tvrde da je ona zagovornica kubanske komunističke vlade koju njena porodica predvodi već decenijama.

Mariela Castro je poznata aktivistica za prava homoseksualaca kao direktorica kubanskog Nacionalnog centra za seksualno obrazovanje, i godinama insistira da kubanska vlada legalizira istospolne brakove. Ona je nedavno izjavila da njen otac podržava njene napore, uprkos nespremnosti da je javno podrži.

"Castro je dobila vizu od američkog State Departmenta i predsjedat će skupom posvećenom politici o seksualnim razlikama koji se održava u San Franciscu iduće sedmice u organizaciji Udruženja za latinoameričke studije", izjavila je za AP zvaničnica iz njenog instituta. Zvaničnica je tražila da ostane anonimna jer nije bila ovlaštena da javno govori o toj temi.

Internet stranica Javne biblioteke New Yorka sopćila je da je planirano da Castro održi govor u toj instituciji 29. maja.

State Department odbio je komentirati vijest, navodeći da njegova pravila zabranjuju iznošenje u javnost detalja o zahtjevima pojedinaca za vizu. Diplomata u američkom diplomatskom predstavništvu na Kubi također nije želio dati komentar.